естима души, сред които полицай и двама заподозрени, бяха убити по време на продължила часове престрелка в предградие на Ню Йорк, недалеч от Статуята на свободата, съобщиха местните власти.

“Нашите офицери бяха под обстрел часове”, посочи шефът на полицията в Джърси Майкъл Кели пред репортери.

“Освен един полицай и двамата заподозрени, при стрелбата, която започна около обяд на гробище и завърши в магазин, бяха убити трима цивилни”, отчете Кели. Двама офицери от полицията са ранени.

Сапьори са прегледали откраднато превозно средство, “което можело да съдържа взривно устройство”, добави той.

До момента полицията не съобщава причините за стрелбата. Петима от убитите са намерени в магазин.

“Смятаме, че двама от тях са лошите момчета, докато останалите трима са цивилни”, каза Кели, описвайки местопрестъплението като “много обширно, най-малко на три места”. Изстреляни са стотици патрони.

Кели поясни, че “движението на заподозрените е било бързо и те сменяли местата си непрекъснато в продължение на четири часа” по време на драмата, заради която стотици полицаи от Ню Джърси и Ню Йорк бяха мобилизирани.

По предварителни данни стрелбата е започнала, когато служител, разследващ убийство, се приближил до заподозрените на гробище. Идентифициран от медиите като детектив Джоузеф Сейлс, той е бил първата жертва. След това заподозрените влезли в хранителен магазин, където стрелбата продължила, а петте тела били открити по-късно в сградата.

Огнестрелните оръжия са една от най-разпространените причини за смърт в САЩ. Данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията за 2017 г. сочат, че при инциденти с огнестрелни оръжия в страната са загинали близо 40 000 души.

https://www.vesti.bg