Регионална библиотека „Дора Габе“ е домакин на Фотодокументална изложба, посветена на Николай Коперник

0
134

На 19 февруари 2024 г. се навършиха 551 години от рождението на великия полски астроном Николай Коперник. От 5 март 2024 г., Регионална библиотека „Дора Габе“ е домакин на Фотодокументална изложба, посветена на Николай Коперник, организирана от Полския институт в София и Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“.

Фотодокументалната изложба е създадена по повод 550 години от рождението на Николай Коперник от Полско-канадската асоциация на бизнесмените и професионалистите в Уиндзор (PCBPAW) с помощта на институции в Полша и Канада и предоставена на полската общност в България. Върху 24 табла е проследена историята на живота и изследванията на звездите на великия полски астроном, любопитни факти от живота му, представени са градовете, тясно свързани с личността на великия учен – родното място Торун, Краков, Болоня, Рим, Падуа и Ферара, Вармия и Фромборк. Изложбата представя Коперник не само като астроном, но и като администратор, юрист и духовник. Богато илюстрирана, изложбата разширява нашите знания, представяйки любопитни астрономически инструменти от епохата и разкрива същността на откритието на поляка. Към гостуващата изложба, библиотеката предлага на посетителите библиотечни документи за Коперник от своя фонд, сред които и дарение от г-жа Веслава Тошева, Председател на полската общност в града.Изложбата за Николай Коперник ще остане в библиотеката до 29 март 2024 г.
Вход свободен

Повечето изследователи на наследството на Коперник приемат, че първият последователен опис на неговата хелиоцентрична теория се появява в годините 1512-1513. Коперник излага тезите си в документ от 19 страници, озаглавен Nicolai Copernici de hipothesibus motuum coelestium a se constitutis commentariolus, познат като Commentariolus (Mалък коментар). Днес такива теории се публикуват в авторитетни научни списания (целта е да бъде определен приоритета на важното откритие и да бъдат събрани мненията на други експерти). Но преди 500 години Коперник прави само десетина ръкописни копия и ги изпраща на най-изтъкнатите тогавашни астрономи. Малкият коментар съдържа 7 тези, от които още първите две опровергават възгледа, че Земята e създадена като център на Вселената.

Преди 510 години именно Commentariolus дава началото на коперниковия преврат в астрономията и истинска революция в разбирането за света.