Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич осъществи редизайн на уеб сайта си

0
367

По проект „Библиотеката – нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“ към Национален фонд „Култура”, „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, библиотеката завърши поредна планирана дейност – редизайн на съществуващия уеб сайт.

Непрекъснатото развитие на информационните технологии наложи редизайн на съществуващия уеб сайт, за да отговорим адекватно на нуждите на потребителите от всяка точка на света и от всякакъв вид устройство.

Както представянето на дейността на библиотеката и споделянето на информационните ѝ ресурси с целогодишен достъп до културно съдържание за потребителите, 24 часа в денонощието, сайтът е най-лесния начин за комуникация с тях. Добре организиран, реализиран по трислойна архитектура и непрекъснато актуализиран, новият сайт допринася за доброто име на институцията и увеличава доверието на потребителите в нея.

Промяната позволява бърз и лесен достъп до определени секции, което спестява времето на потребителя. В новия уеб сайт е интегрирана платформа за представяне на дигитални обекти на периодични и книжни издания, възможност, която кореспондира с дългосрочната програма на библиотеката за дигитализация и представяне на дигитално съдържание. Библиотеката разполага с непрекъснато нарастващ дигитален масив, който ще бъде споделен, посредством планираната уеб базирана платформа Дигитална библиотека.

Освен голям масив от библиотечно-библиографска информация, разнообразна обществено-полезна и пълнотекстова краеведска информация и др., сайтът подпомага дистанционните потребители в тяхното образование, научни разработки, учене през целия живот, осмисляне на свободното време.

Редизайнът на уеб сайта https://libdobrich.bg/ ще утвърди мястото на библиотеката като модерен, съвременен център за опазване и съхраняване на културно-историческото наследство на добруджанския край, популяризиране на богатия дигитален архив, осигуряване целогодишен достъп до материали, свързани с историята на Добруджа.