БЛАГОТВОРИТЕЛЕН МАРАТОН “ЧРЕЗ СПОРТ КЪМ ЗНАНИЕ” III – ДОБРИЧ

0
571

В слънчевия неделен ден, на 9 октомври 2022 г., в градски парк „Свети Георги” се проведе трети благотворителен маратон, организиран от Александър Тодоров и Николай Георгиев от Благотворителна общност ЧРЕЗ СПОРТ КЪМ ЗНАНИЕ и Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич.

С ентусиазъм и настроение, в тазгодишното издание на маратона се включиха 344 участинци от различни възрасти, които пробягаха 3657 обиколки. Родители с деца, ученици и преподаватели, цели екипи на фирми, спортни клубове, хора с двигателни проблеми, възрастни граждани, подкрепиха идеята чрез спорт да подпомотнат благотворителната кауза за закупуване на книги в полза на местната общност. Включването на много млади семейства с деца бе удовлетворение за библиотеката в стремежа ѝ чрез родителите да се възпитава любов към книгите и четенето у децата от най-ранна възраст.

Най-малкият участник в маратона бе Димо Димков – на 1 година и 2 месеца, най-възрастният участник Апостол Апостолов – на 76 години, който за втори път получава отличието, а най-активна бе Радосвета Симеонова, национален шампион в дълго бягане, с пробягани 79 обиколки. Тримата бяха наградени от инициаторите на събитието Александър Тодоров и Николай Георгиев, както и от директора на библиотеката Теодора Денкова. Всички маратонци получиха грамота за участие и книгоразделител, с пожелание да се чете повече.

Всяка завършена обиколка от 400 м. се финансира с 1 лев от партньорите на инициативата. Със събраните средства ще бъдат закупени нови книги за читателите на Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич.

По време на маратона участниците имаха възможност да предложат нови заглавия за закупуване, както и да се регистрират за читатели на библиотеката още в парка. 56 граждани си направиха безплатна читателска карта, а на всички, които имаха желание да станат читатели в следващите дни, бе предоставен талон, с който да се регистрират до 31 октомври 2022 г.