Районният съд в Добрич отваря врати в Деня на народните будители

0
350

Районният съд в Добрич организира Ден на отворените врати. Инициативата е посветена на Деня на народните будители и насочва вниманието на гражданите към образователната дейност, реализирана от съда през последните седем години. Заради усложнената епидемична обстановка проявата се провежда дистанционно, като всеки желаещ може да се запознае с кратка презентация за участието на Районния съд в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдът представя организираните в рамките на програмата разнообразни занимания за ученици на различна възраст – лекции, посещения в съдебна зала, подготовка на симулирани съдебни процеси, викторини, изложби на детски творби. Отчетени са важните теми, дискутирани с учениците – трафик на хора, хулиганство, домашно насилие, съдебни процедури с участие на деца, медиацията като извънсъдебен способ за решаване на спорове. Припомнено е за реализираните с участието на деца симулирани процеси по приказката „Патаран и цървулан“ и разказа „Син“ на Елин Пелин, както и за пресъздадено гражданско дело по действителен съдебен казус. Показани са и първите посещения в Съдебната палата на ученици от началния етап на обучение.

Районен съд – Добрич акцентира върху проявения от младите хора интерес към уроците на правна тематика и заявява намерението си да продължи участието си в образователната програма.

Презентацията е достъпна за всички на интернет страницата на съда: https://dobrich-rs.justice.bg/bg/news2/18330.

снимка:dobrichonline