РАЗСЛЕДВАН ПО 14 ДЕЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ БАНКОВАТА СИСТЕМА ОСТАВА В АРЕСТА

0
757

 

35-годишният Петко Д. остава с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърди окончателно Апелативен съд – Варна. Мъжът е обвинен за използване чужда банкова карта без съгласието на титуляра. Деянието е извършено в Добрич, в условията на продължавано престъпление. Срещу Петко се водят общо 14 наказателни  производства за извършени престъпления против банковата и кредитната система, образувани в различни районни управления и областни дирекции на МВР в цялата страна. На 28 ноември миналата година, а впоследствие и на 29 май, Окръжният съд в Добрич е определил спрямо Петко Д. най-тежката мярка за процесуална принуда.

Съдебният състав на Апелативния съд намери искането на обвиняемия за промяна на мярката за неотклонение за неоснователно и се солидаризира с правните изводи на Добричкия окръжен съд. Срещу задържания, заедно с настоящото, са образувани 14 различни досъдебни производства в цялата страна, които сочат трайните му престъпни навици през последните две години. От дейността му са пострадали множество хора, сред които и чужди граждани. Може да се заключи, че именно той е извършил разследваните тежки умишлени престъпления. Не е отпаднала опасността Петко Д. да се укрие или да извърши ново престъпление. Досегашните му деяния са осъществени на територията на цялата страна. Представял се е под различни имена, пребивавал е на различни адреси, бил е обявен за общодържавно издирване. 13 районни управления на МВР са го издирвали, заради още 13 водени срещу него други досъдебни производства. Затова е налице реален риск от укриване. Освен това достъпът до компютърна система би му дал възможност да извърши престъпление от същия вид.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Добричкия окръжен съд спрямо обвинения в използване на чужда банкова карта, е окончателно. НДТ