Общинските съветници на Добрич одобриха предложение за разкриване в града на филиал – Медицински колеж на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.  В добричкият филиал ще се обучават студенти по специалностите „Медицинска сестра и Акушерка“ с придобиване на общообразователноквалификационна степен бакалавър и  възможност за практикуване при условията на болничната помощ.

Решението на Общински съвет град Добрич е във връзка с Решение на Министерски съвет на Република България от 12.01.2023 г., с което се актуализира Националната карта на висшето образование, която определя профилната и териториалната структура на това образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии в съответствие със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда.

Предложението за промяна на Националната карта на висшето образование в България бе направена от народните представители от Добричка област Деница Сачева от коалиция „ГЕРБ-СДС” и Мая Димитрова от коалиция „БСП за България”. На 13 януари 2023г. те съобщиха, че след направеното от тях предложение и подкрепата от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев  филиал на Медицинския университет-Варна вече може да бъде разкрит в Добрич.