Президентът Румен Радев НЕ подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и обяви, че връща предложението във ВСС.

Това той направи в специално изявление, дадено  13 дни след избора на Гешев от ВСС.

Сред мотивите на президента да не подпише указа за Гешев са, че изборът е от висока обществена значимост, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и че трябва да има истинско състезание между кандидати. 

Конституцията не ме задължава да мотивирам указ с който да назначавам или връщам. Издигането на един единствен кандидат не само лиши от прозрачност процедурата, но и пробуди съмнения,  подчерта още в начолото на изявлението си държавният глава,

Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат махнати всякакви съмнения дали той ще защитава правата на гражданите и върховенството на закона.

“Начинът на провеждането на избор на главен прокурор тръбва да създава доверие”, каза държавният глава в краткото си изявление пред медиите.

“Белег  на демократичната държава е аналичието на алтернативи в държавни длъжности. Ще очаквам истинско състезание между кандидати, а не състезание с един кандидат, заяви Радев.

Обръщам се към ВСС за предоставяне на истинско състезание, посочи той.

Радев подчерта, че подходът на един кандидат е бил подкрепен от правителството.

Обществото ни е особно чувствително, затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с широко обществено доверие, подчерта Радев.

Бяха публикувани много становища на държавни институции. Така в разрез със закона превес взе масираният институциален натиск, отлеляза президентът.

Съюзът на съдиите се обърна днес към президента с настояване да не подписва указа на Гешев, защото изборът му е бил непрозрачен, макар и публичен.

Прокурори и следователи обаче пишат в писмо, че изборът на Гешев и законен и президентът не трябва да се поддава на натиск.

В деня на първия тур на изборите, по повод протестите срещу избора на Гешев, президентът заяви: “Няма да действам под натиск, от която и да е страна”.

Между него и премиера избухна поредната престрелка за това, че не е предложена алтернативна кандидатура. “Той (Борисов) се опитва да си измие ръцете чрез президента. Именно премиерът има влияние във ВСС чрез парламентарната квота. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше право да издигне втори кандидат, каза тогава Радев.

Ден преди това Борисов заяви: “В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев е избран Иван Гешев за главен прокурор”. Премиреът подчерта, че правителството няма никакво отношение към избора на Гешев и след решението на ВСС “всичко е в ръцете на президента”.  

В избора на Гешев  участваха 24 магистрати от ВСС. “За” кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, “против” – 4 и “въздържали се” -0, с което то бе прието, а сбирката продължи повече от 9 часа. Против бяха Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева и Олга Керелска. На заседанието днес не присъства ЦветинкаПашкунова, която е в отпуск.

Според Конституцията държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

След отказа да издаде указ, изборът се връща отново във ВСС.

Конституцията на Република България повелява обаче, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Процедурата по изслушването на Иван Гешев продължи 10 часа, по време на което той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Иван Гешев щеше да е седмият главен прокурор на България след демократичните промени. То е първият избран, но не назначен, за главен прокурор, завършил школата на МВР, който след това влиза в състемата на държавното обвинение.

 

Протестите против избора на Иван Гешев, които съпътстваха почти цялата процедура по избора му, ескалираха. Във вечерта на избора му пред Орлов мост в столицата имаше палатков лагер в знак на протест. Не липсваха и контрапротести в негова защита. От този ден всички погледи бяха вперени в решението на президента Румен Радев.