Първият японски лунен модул SLIM каца на Луната

0
286

 

Първият японски изследователски модул, наречен SLIM, кацна на повърхността на Луната. Домакин на предаването на живо е Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Японският апарат кацна на Луната, но генераторите му отказват

JAXA съобщи, че има комуникация с модула, статусът на мисията е потвърден. „Очевидно комуникацията на устройството със Земята е стабилна“, каза той. JAXA обаче все още не е публикувала точни данни за състоянието на мисията.

Опит номер 3: Японската сонда навлезе в орбита на Луната - kaldata.com

Агенцията преглежда телеметричните данни и други параметри. JAXA планира скоро да докладва дали кацането е било успешно.

Ако мисията е успешна, Япония ще стане петата страна в света, която ще приземи своя модул на естествения спътник на Земята. Преди това Съветският съюз, САЩ, Китай и Индия успяха в това.

Опит номер 3: Японската сонда навлезе в орбита на Луната - kaldata.com

Устройството SLIM, високо 2,4 м и тежащо 200 кг, е предназначено да изучава кратерите и топографията на Луната с помощта на технологии, подобни на тези, използвани в системите за лицево разпознаване. SLIM е оборудван и със специална камера, която може да измерва количеството желязо и други елементи, съдържащи се в скалите на лунната повърхност. Японският модул разполага с технологии, които му позволяват да извърши прецизно кацане на определено място на Луната с грешка не повече от 100 m.

SLIM беше изстрелян на 7 септември 2023 г. от центъра за изстрелване на сателити Танегашима в югозападната японска префектура Кагошима. Япония първоначално планираше да изпрати модула на Луната през май, но датата беше отложена поради неуспешното изстрелване на новата японска тежкотоварна ракета-носител H3. Апаратът беше изведен в окололунна орбита на 25 декември, след което JAXA започна проверка на операционните системи и подготовка за кацане.