Пчелари: Ниските цени и драстичният спад в търсенето застрашават бранша

0
768

Ниските добиви на пчелен мед заради сушата през миналата година, драстичният спад в цените и намаленото търсене на мед са сред основните проблеми на пчеларите, съобщи в ефира на Дарик радио Мартин Петров, представител на сдружение „Пчела Добрич“. По неговите думи, цената на сладкия продукт е тотално срината – от 3-4 лева за килограм конвенционален мед и 4-4,50 лева за биологичен мед, като размерът на цените клони по-скоро към ниските нива.

„Но дори и при тези цени няма търсене на пчелен мед както в България, така и на местно ниво“ – допълни Мартин Петров. Според него, голяма част от пчеларите не са реализирали продукцията си и това е изключително сериозен проблем за производителите. В най-трудна ситуация са производителите, за които пчеларството е основен бизнес.

Всичко това, а и другите проблеми – увеличаване на болестите по пчелните семейства, както и случаите на натравяне при растителна защита на земеделските култури, в крайна сметка водят до демотивация на хората и отказ от  пчеларството, смята Мартин Петров. „Секторът е застрашен, нужни са бързи и ефективни решения и подкрепа от страна на държавата“ – коментира пчеларят.

/dnews.bg