Благодарение на евросредствата машините навлизат и в българското пчеларство

0
419

Благодарение на отпусканите евросредства машините навлизат успешно и в българското пчеларство. Това заяви за “Фокус” Теодор Костов, търговски директор на фирма за производство и преработка на пчелни продукти в силистренското село Попина, предаде репортер. Официален представител за България е и на унгарска фирма за производство на машини за първична преработка на пчелни продукти. Изложителят участва за първи път на специализирания форум “Пчеломания”, организиран от “Добрички панаир” АД. Изложението продължава и утре в добруджанския град и е традиционно в началото на всяка календарна година.

Представените машини са предназначени за широк кръг пчелари – от най-малкия любител до супер професионалистите, подчерта Теодор Костов. Машините имат потенциал да обслужват много големи стопанства. Над 250 са предлаганите артикули като машини. Сред най-интересните е поточна линия за разпечатване и филтрация и хомогенизация на пчелен мед. Изложена е и в базата в с. Попина, която е интересна и като организация на процеса на преработка на мед.

“Машинизацията тръгна по-скоро защото има подпомагане в сектора, така наречената “Пчеларска програма”, която върви може би от около 10 години. Тя позволи на стопаните, които имат желание да се развиват и искат да механизират  процесите, защото наистина пчеларският труд е изключително тежък. Трудно може да се механизира самият процес в пчелина. Става така, че през целия ден се работи изключително и само ръчен труд при полеви условия, при тежки атмосферни условия и високи температури. И когато пчелните пити се приберат в базата, там, където се центрофугират, и там ако не е механизиран процесът, става много трудно. Машините, които предлагаме, са за работата, която следва след гората и полето, където е пчелинът”, коментира Теодор Костов.

Той допълни, че българските пчелари се възползват максимално от машинизацията в работния процес. В момента един от проблемите е, че се внася безмитно евтин мед от Украйна и това влияе на нашия пазар и на българските  пчелари. В складовете у нас залежава мед от миналогодишната реколта, родно производство. Така нареченият конвенционален мед е малко по-евтин (4,80 лв. за кг на едро) от биологичния полифлорен (букет), който се търгува между 5,50 до 6 лв. за кг на едро, но търсене в момента няма, каза Теодор Костов.

Наблюдава се редуциране на цената на меда у нас през последните две години. Поначало монофлорният мед в България е по-скъп – акациев, липов и манов.

Като положително се определя действието на системата за известяване, при която пчеларите получават предварителна информация кога и къде зърнопроизводителите ще торят, което намалява броя на случаите на мор на пчелните семейства. Важна обаче е последващата кореспонденция между зърнопроизводители и пчелари, смята Теодор Костов.

“Българският мед се продава навсякъде в Европа, също в Щатите. Да, пазар има. Ценен е, но инвазията на украински мед в Европа за нас не е добре”, каза Теодор Костов. “Пчеломания” продължава и в съботния ден в СК “Простор” в Градския парк “Св. Георги”.

Жулиета НИКОЛОВА

https://www.focus-news.net/