В Художествена галерия – Добрич гостува Третата национална изложба на българския комикс. Изложбата се организира от секция „Комикс“ към СБХ и Сдружение „Проектът ДЪГА“ и представя повече от 40 автори. Сред тях има няколко поколения представители на жанра, от ветераните на списание “Дъга” от 80-те години на ХХ век до най-младия, 15-годишният ученик от НХГ “Цанко Лавренов” Марио Кулев. Тематичният обхват на експозицията варира от исторически разкази в картини, през хорър, градски легенди за супергерои, фантастични истории до поредици илюстрации със социална проблематика и хумористични комикси. В 59 табла се разкрива богатият арсенал от изразни средства на жанра, възможностите за експеримент и спецификата в търсенията на всеки от авторите.
Комиксът намира своето признание в художествените среди в България през 2011 г., когато е създадена секция „Комикс“ към Съюза на българските художници, въпреки че първоначалният разцвет на жанра е в периода на Втората световна война с представители като Стоян Венев, Любен Зидаров, Александър Денков, Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Александър Жендов и Райко Алексиев. По-късно емблематично става списание „Дъга“, започнало да излиза през 1979 г. и посветено изцяло на комиксовите истории за любими герои като Добромир, Дарко, Чоко и Боко, Елемаг, воинът на хан Тервел и др. – утвърдило се като най-успешното издание в историята на комикса в България.
Настоящата изложба запознава публиката с развитието на българския комикс през XXI век и с имената на творците, заели се с нелеката задача да надскочат бутиковия формат и да го направят отново търсен и ценен в страната.
Програмата на събитието продължава и днес с работилница за комикси, а вечерта от 17:00 ч. с прожекция на документалния филм „Дъга – разкази в картини“.