В Гурково поставят възпоменателна плоча на поета Йордан Кръчмаров

0
436
По предложение на председателя на читалищното настоятелство на читалище “Свобода-1897” – с. Гурково Наталия Георгиева и решение на Общински съвет се дава разрешение за поставяне на възпоменателна плоча на добруджанския поет Йордан Кръчмаров. Предложението е художествената творба да бъде поставена в двора на читалището в с. Гурково на 24.07.2023г. по повод 75- годишнината от рождението на поета, чието творчество е признато за национално явление от множество критици и творци, което освен повод за гордост на общността ни, е и своеобразен апел за почитане на паметта му.
Възпоменателната плоча е изработена от скулптора Димитър Янков, който е и автор на множество монументи в страната и чужбина.
По случай събитието от читалището е иницииран и национален литературен конкурс в памет на поета, именуван „Сол за живите“, като за членове на журито са поканени изтъкнати поети и писатели. Към настоящия момент част от наградния фонд е осигурен от читалищното настоятелство. От местния бюджет ще бъде дофинансиран с 1000 лева.
До момента към към конкурса „Сол за живите“ има голям интерес, отбеляза Георгиева. Срокът за участие е 20 юни. Подробности може да бъдат намерени чрез местното читалище.
Събира се подписка от живущите на улица “Девети септември” в Гурково да се преименува на Йордан Кръчмаров. На нея добруджанският поет и роден и израснал.
БНР- Албена Иванова