По-малки количества мед са произведени през това лято в област Добрич, съобщи Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“. Основната причина, според него, е масовия мор по пчелните семейства. Още през пролетта пчеларите алармираха за синдрома на празния кошер, като посочиха, че пчелите или са изчезнали, или са измрели. Тогава стопаните констатираха от 50 % до 80 % поражения по пчелините.

Самият Галин Георгиев е в бранша от 13 години. От 140 пчелни семейства, тази година са останали 70. „Така и не се разбраха причините за масовия мор по пчелите. Не се извърши необходимото изследване, а и аз не съм убеден, че в университетите, където се изучава пчеларство, има научно звено и техника за подобно нещо. През тази година добивите от едно пчелно семейство са нормални, макар че пропуснахме някои от пашите. Заради намаления брой пчелни семейства обаче, произведеното количество мед ще е с 30-40 на сто по-малко от миналата година“, уточнява пчеларят.

Заради масовия мор по пчелите близо 15-20 процента от пчеларите напълно са се отказали от производството на мед. „Има колеги, които работят по програми и след като изтекат договорите им са категорични, че се отказват. Подкрепа от Министерството на земеделието към пчеларството няма. Нашият бранш е последен в МЗ, докато в другите държави е приоритет. Затова моята прогноза е, че пчеларството в България няма бъдеще. Масово потомствени пчелари, които издържат семействата си с този вид труд, се отказват“, казва още Галин Георгиев.

В Добруджа е добит мед от липа, лавандула, слънчоглед и малко рапица. Заради студовете през пролетта и ранното лято е изпусната пашата от акацията. По-слабите пчелни семейства също не успяха да съберат прашец.

Към момента сделки с мед няма. Вземат се само проби от меда, а самите сделки по изкупуването ще започнат в края на седмицата. Цените на меда реагираха на по-малкото количество произведен мед и са по-високи от миналата година. Килограм мед букет в момента се изкупува на 5.20 – 5.50 лв.; липата и лавандулата са по 6.20 лв.; акацията – по 10 лв. За сравнение, миналата година букет мед се купуваше за 33.40 – 3.60 лв.

По-високи са и цените на дребно. Буркан мед букет се продава за 9 лева, липата – за 10 лв., акацията – за 14 лв.

Българинът яде ли мед? Когато се разболее, казва Георгиев. Единични са клиентите, които купуват целогодишно мед. Повечето търсят продукта, когато времето се влоши и започват простудните заболявания. НДТ

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт

ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА