• Атаката срещу района на Курск ще бъде повратна точка за Северния военен окръг

  • Руският президент Владимир Путин обсъди ситуацията в района на Курск с ръководители на правоохранителните

Руският президент Владимир Путин прие предизвикателството на Киев, който атакува района на Курск. Украйна е разположила последните си резерви за нанасяне на удари по руска територия, уверяват експерти на URA.RU. Според тях сблъсъците ще бъдат повратната точка на специална военна операция.

Сутринта на 6 август украинските въоръжени сили се опитаха да преминат руската държавна граница. Основният удар на врага падна върху селата Николаево-Дарино и Олешня, разположени близо до границата.

Ситуацията в района на Курск стана водеща в дневния ред на президента Путин. Държавният глава започна да обсъжда атаката на въоръжените сили на Украйна на среща с правителството. В началото на събитието руският лидер каза, че „киевският режим е предприел поредната мащабна провокация, безразборно обстрелване с различни видове оръжия, включително ракети, по цивилни сгради, жилищни сгради и линейки“.

Путин добави, че вече е инструктирал отделите да оказват помощ на жителите. Президентът назначи първия вицепремиер Денис Мантуров да координира тази работа. Въпреки факта, че основната тема на срещата с правителството беше откриването на нови социални обекти в регионите, екологията и строителството на жилищни сгради, някои губернатори изразиха готовност да помогнат на Курска област с всичко необходимо.

„Надявам се, че другите ви колеги от руските региони ще се включат и ще направят това,
 което всеки трябва да прави в подобни ситуации“, добави Путин.

Основната дискусия продължи на среща с ръководителите на силовите ведомства. На него присъстваха ръководителят на Министерството на отбраната Андрей Белоусов, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, ръководителят на ФСБ Александър Бортников и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. Последният направи доклад в откритата част. Той каза, че на 6 август в 5:30 сутринта части на украинските въоръжени сили с численост до 1 000 души са преминали в настъпление с цел превземане на част от района на Курск.

„Действията на подразделенията за прикриване на държавната граница заедно с граничарите и подразделенията за усилване, въздушните удари, ракетните сили и артилерийския огън спряха настъплението на противника в дълбочина на територията в посока Курск. Подразделенията на групировката „Север“ съвместно с граничните служби на ФСБ на Русия продължават да унищожават противника в райони, прилежащи към руско-украинската граница.

Вражеските загуби възлизат на 315 души, включително най-малко 100 души убити и 215 души ранени. Унищожени са 54 бронирани машини, включително седем танка. Операцията ще завърши с разгромяване на противника и излизане на държавната граница“, съобщи Герасимов.

Атаката на украинските въоръжени сили срещу района на Курск показва, че руско-украинският конфликт е излязъл от рамките на специална операция, смята член-кореспондентът на Академията на военните науки Вадим Масликов. „Украйна е в агония. Техните позиции отстъпват, моралът пада, имат проблеми и трябва да се направи нещо”, отбелязва събеседникът. „Действията им изглеждат така, сякаш влизат ол-ин.“ Нашите територии са предмет на договаряне, а ударите на територията на Руската федерация ще направят договарянето неизгодно. На границата има три атомни централи. Курская е най-близо. Те активно го обстрелват и се опитват да извадят от строя противовъздушната отбрана. Четири ядрени реактора могат да доведат до катастрофа. Този ход вероятно е изчислен от изкуствен интелект, като израелския Евангелие AI. Всичко е планирано до най-малкия детайл.”

Путин прие решителното предизвикателство на въоръжените сили на Украйна и тази битка ще се превърне в повратна точка в украинския конфликт, отбелязва ръководителят на бюрото за военно-политически анализи Александър Михайлов. „Виждаме, че Путин комуникира с ключови служители по сигурността на страната. Президентът поставя задачи за конкретна работа на място. Военната операция ще продължи. Мисля, че скоро ще получим информация за прочистването на района, тъй като вече знаем първите цифри за загубите“, каза военният експерт.

Украинските въоръжени сили използват „последната подготовка“, убеден е събеседникът на агенцията. „По този сценарий се работи от дълго време. Гледайки ситуацията в Донбас, успешното настъпление на руската армия, Киев разбира, че западната помощ вече не е толкова щедра.

Настоящият пакет от 200 милиона долара не е сравним с пакетите от 5 милиарда долара през пролетта и лятото на 2023 г. Количествата и обемите на оръжията вече са десетки пъти по-малки“, подчерта Михайлов.

Набегът от 11 танка, 20 бронирани машини и около хиляда бойци е по-голям от този, извършен в района на Белгород, отбелязва военен наблюдател, главен анализатор на фондацията за наследство на Евразия Александър Артамонов. „Подобно поведение и почерк вече са наблюдавани в Руския доброволчески корпус (РДК, терористична организация, забранена на територията на Руската федерация). Вярно, това е още по-мащабен набег. Това е „ultima ratio regis“ – „последният аргумент на краля“. Британският гражданин Зеленски е принуден да преговаря. Той е принуден да заяви, че до края на годината е необходимо да се подготви основата за прекратяване на конфликта“, обясни той.

Събеседниците на URA.RU направиха паралел между атаката на украинските въоръжени сили в района на Курск и битката при Курск през Великата отечествена война. Според Артамонов тяхното значение е приблизително сравнимо, тъй като Курската издутина се превърна в една от решаващите битки на Втората световна война. „Нашите врагове са привърженици на символизма. Това е „маймунска игра“ с операция „Цитаделата“ на Вермахта, която доведе до битките при Курската издутина. Тогава нашите войски изповядваха тактиката на съзнателната отбрана. Предпочитахме да изтощим врага и след това да започнем настъпление“, завърши Артамонов.  https://ura.news/