Една от най-мощните акупунктурни (акупресурни) точки се намира на меридиана на стомаха. Китайското й име “Зусанли” се превежда като “Още три километра на крак”. Твърди се, че това е точка, която китайските воини са масажирали, за да могат да изминат дори изтощени допълнителни три километра по време на своите походи. Защото тази точка не само укрепва краката, но и цялото тяло, като освобождава циркулацията на телесната енергия Ци и на кръвта, премахва умората, освобождава тъканите от излишните течности (отоци), нормализира храносмилането чрез въздействието си върху далака и стомаха, релаксира ума и емоциите, и облекчава болката.

 

Точката ST-36 лекува повечето храносмилателни заболявания, включително гадене, повръщане, рефлукс, оригване, стомашни спазми, подуване на корема, метеоризъм, диария, лош апетит и лошо храносмилане. Освен това засилва работата на имунната система, лекува втрисане, треска, астма и облекчава депресията. Това е толкова мощна точка, че се твърди, че чрез ежедневното й стимулиране можете да живеете 100 години.

Съвременните проучвания за използването на акупунктура и акупресура върху ST-36 показват, че стимулирането на точката води до измерими промени в областите на мозъка, свързани със стомашната функция.

Точката се намира в долната част на крака, три сантиметра (или четири пръста) под основата на капачката на коляното, на един пръст навън от гребена на пищяла и в неговия мускул (Б.р. виж снимката). Задръжте точката с постоянен натиск за две или три минути на всеки крак или ако предпочитате, масажирайте по посока на часовниковата стрелка.

Както при всяка акупресура, обикновено има лека болка при натиск на точката, така че ще разберете кога сте я намерили. Колкото по-чувствителна е точката, от толкова по-продължително масажиране се нуждае. Масажирайте я всеки ден и ще се чувствате добре.  https://zdrave.to