КЕРЧ, 23 декември. / ТАСС /. Руският президент Владимир Путин пътува с железопътна линия до Кримския мост с железопътна линия от Керч до Таман. По този начин държавният глава всъщност откри движението по тази железопътна линия. В пътуването Путин бе придружен от строителите на моста, с които държавният глава проведе  кратък разговор. Във влака Путин се отправи към кабината на водача на състава и прекара известно време там. След това президентът се премести в един от вагоните, където разговаря с работници, заети по изграждането на моста.

Кримският мост е най-дългият в Русия и Европа, свързва Керченския полуостров (Крим) с полуостров Таман (Краснодарска област). Той осигурява непрекъснати транспортни връзки на Крим с други региони на Русия.

Транспортният проход се състои от успоредни пътища и железници. Автомобилната част на моста беше пусната през май 2018 г., товарният трафик по нея започна по-късно, през есента на същата година. Планирано е движението на товарните влакове да бъде отворено през юни 2020 г.

На 27 декември 2014 г. властите в Киев наредиха прекъсването на влаковете между Симферопол, Севастопол и градовете на Украйна, Русия, Беларус и Полша. В Крим остана само крайградски железопътен транспорт.

Изграждането на железопътната част на транспортния проход през Керченския проток официално приключи на 18 декември 2019 г. Предвижда се до 24 декември структурата да бъде предадена на транспортната институция. Кримската железница (KZD) ще експлоатира железницата през Керченския проток.

Първият пътнически влак ще пресече Керченския проток на новата железница на 25 декември. Тръгването на първия влак от Санкт Петербург за Севастопол (№ 7/8) започна в 14:00 по московско време на 23 декември от гара Московская, влакът ще пътува 43 часа и 25 минути.  https://tass.ru

КРИМ ПУСКА ВЛАК НА ДРУЖБАТА БЕРЛИН-МОСКВА-СИМФЕРОПОЛ

Министърът на вътрешната политика, информацията и връзките на Крим Сергей Зирянов предложи след пускането на железопътната част на моста през Керченския пролив да се пусне влак на дружбата Берлин-Москва-Симферопол.