• Всеки, който е боледувал от коронавирус, но отново се разболее от същата инфекция, задължително трябва да бъде изследван с PCR, категоричен е специалистът

Нови мутации, но рязко намаляващи случаи на COVID-19. Проверка на дейността на Националния оперативен щаб, наредена от служебния министър Стойчо Кацаров, а за капак обвинения във взимане на сериозни допълнителни пари. Поводите за интервю с шефа на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев не са един или два, а медикът от старата школа не се крие. Ето какво разказа той пред “Марица“.

– Проф. Кантарджиев, да започнем от добрата новина – отива ли си третата ковид вълна?

– Приятно е да се види, че в повечето области на България случаите са малко. Подобни резултати на двуседмична база имаме за първи път от доста месеци. Данните сега са съпоставими със септември миналата година. Радващо е. Дължи се на времето и на това, че все пак се носят на закрито маски.
Важното е каквото може, да го правим на открито

А в затворени помещения да има поток на въздух. И най-важното – да не се бавим с ваксиниране. Личните лекари да се включат най-вече при хората в голяма нужда – трудноподвижни,  с придружаващи заболявания. Ако направим всичко това, ще се радваме есента на отделни случаи.

– Другото важно е да не допускаме в България нови варианти или генетична мутация в самата страна, която го прави по-труден за овладяване. Как става това?

– Активно търсене! Всеки, който се разболее 15 дни след втората ваксинация, задължително трябва да бъде изследван с PCR. И материалът да бъде пратен за секвениране в Националния център.

Всеки, който е боледувал от коронавирус, но отново се разболее от същата инфекция, задължително трябва да бъде изследван с PCR  и материалът секвениран.  Така се вижда дали втората инфекция не е от различен вариант.

Трето, когато човек лежи в болница над 10 дни с инфекцията, трябва задължително да бъде подложен на PCR тест. И положителният секвениран.

Защото на 10 дни всеки вирус прави най-малко една мутация

Трябва да се проследят дали са от значение.

И нещо важно – да проверяваме хора от държави, където има много нови варианти като индийския. От седмица е актуален виетнамски вариант, който е комбинация между индийски и британски. Задължително PCR и при положителност – секвениране.

– Този вирус не спря да ни изненадва, като дори топлото време не спаси Бразилия, ето, Виетнам, ЮАР!

– При събиране на закрито стават заразяванията. А и важна е влажността. При висока влажност вирусите се задържат по-дълго. Най-добре е слънце и лек вятър.

– Значи да ходим на море?

– Да. Бризът не предполага заразяване.

– Добре, защо българите сме последни в Европа по процент желаещи да се ваксинират?

– Когато започна ваксинацията, 60 процента от българите не искаха да чуят за ваксина. В обществото се допусна тезата за несигурност на ваксините. Шест месеца по-късно не е така. Милиарди са ваксинирани. Великобритания, Израел са хубав пример как се пречупва пандемията.

Най-важен е примерът. Когато лекуващият лекар, който има авторитет пред човека, му каже: „Хайде да се ваксинираш, че състоянието на диабета ти е такова, че трябва да бъдеш предпазен от усложненията“, примерно. Важен е личният разговор с всеки колебаещ се.

Отрицателното в българина се натрупва по две причини. Първо, ако му омръзнеш със 158 брифинга сутрин и вечер, хората престават да слушат.
Второ, ако на българина му кажеш, че нещо е много важно и задължително, реагира обратно.

Така беше с грипната ваксина преди години. Най-добре са го казали колегите от Центъра по контрол на заболяванията в Атланта, САЩ: „Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си заради грип е два пъти по-малка“. Важно е посланието!

– Срещу посланието идват непрекъснатите информации – например за тромбози и забрана на „Астра Зенека“ в Белгия. Какво правим?

– Вниманието е много изострено. Не бяха добри посланията. Първо, самата „Астра Зенека“ – казаха, че много не е изпитана върху възрастни ваксината, да се ваксинират млади. Изведнъж обърнаха. Противоречивите послания не работят в медицината.

Макиавели е казал, че взаимно изключващите се послания са подходящи само за политиците. Тогава обществото казва: Леле, колко е интелигентен! Защото в едно дълго изречение политикът си сменя три пъти мнението.

– Без да влизаме в политика, как ще коментирате анализа на пандемията, обявен от министър д-р Стойчо Кацаров?

 

– Чудесно! Търси причината за високата смъртност. Това е хубаво. Да анализират дейността на Щаба. Нищо против!

– Високата смъртност е дъвкана сто пъти, но все пак причината за вас е..

– Слабата профилактика на болести като диабет, високо кръвно, наднормено тегло. В нашата страна е голям проблем, защото от 20 години не се прави почти нищо. Системата не е удачна. Финансирането няма аналог!

Не е времето в тази пандемия да се говори, но трябва консенсус. Първо, Медицинска академия беше ликвидирана през 1992 г.  А тя е сериозен коректив на здравеопазването. Но беше заличена, за да има по-слаб контрол.

Без патоанатоми кой ще следи за качеството на лечението?

Без аутопсии няма как да стане! Медицината се учи чрез консилиуми, когато лекари се събират за тежък случай.  Доста здравни каси ги плащат, при нас го няма. Патоанатомията и болничната епидемиология бяха сериозно ударени. А те следят за качеството.

– Дейността на Щаба, в който участвахте, притеснява ли ви с нещо?

– Щабът имаше само консултативни функции. Не сме купували и продавали. Нито сме отваряли или затваряли.

– Примерно – давали сте лоши съвети.

– Ако през миналия март и април бяхме допуснали по 4-5 хиляди случаи на ден, системата щеше да колабира. А ние не го допуснахме. Нямаше кислород, маски, концепция за лечение, нямаше лекуващи лекари. Критикуващите ни сега тогава се бяха изпокрили. И пред пациенти, и пред общество.

Хората бързо забравяме. През февруари 2020 г. гледахме по телевизията едни умиращи хора по коридорите в Италия и се кръстехме да не идва насам това чудо, но не знаехме какво точно да не идва?

Чудото не дойде и затова сега трябва да е някой виновен.

– Все пак кои са грешките?

– Това преекспониране с тези брифинги. Омръзнахме на хората. Имахме проблеми със снабдяване докъм април, имаше отказ на фирми да доставят реактиви. Как да ти пратят от Англия, когато техните лаборатории се задъхват! Имахме проблеми с тестове, правехме рекламации. Много тежко и драматично!

Може би сме се презапасявали с някой реактив, а пропускали друг. Но успяхме, създадохме много лаборатории. Грешка е, че не успях да мотивирам лекари да пращат достатъчно материали за секвениране.

Грешка е, че допуснахме разговор за слабостта на ваксините, преди да обясним важността им. Недоверието е ужасно. Особено когато хората си мислят, че нещо се прави едва ли не само за лична употреба.

– Как се взимаха решенията за мерките срещу пандемията?

– Почти всеки ден се срещнахме с политиците да чуят нашите аргументи. Докъм май 2020 г. почти напълно ги приемаха. После настъпи отпускане и в обществото съзря процент хора, които мислеха, че ги лъжат с този вирус. Не вярваха.

И когато есента случаите скочиха рязко, то беше резултат от недоверието през лятото. Реално първата сериозна вълна дойде през октомври, ноември, декември. Вълната тази пролет беше посрещната от напълно подготвени болници. И най-важното, умните лекари се бяха ваксинирали. Защото, ако преди година имахме  5000 случая на ден, лекарите щяха да се изпозаразят, т.е. да останем без болници.

– Събирате се с политици, но всеки министър сигурно си тегли неговото, ако цитирам доц. Кунчев?

– Точно така беше. „Дайте сега стадионите, та стадионите!“. „Дайте нощните заведения!“ Чакай! При липса на ваксини, ако отвориш нощните заведения, ще затваряш предприятия. Други претендираха, че студентите се събират по заведения, но не учат присъствено. Е, това наистина беше аномалия, диспропорция.

– Започна една дискусия – взехте ли в Щаба по 35 000 лева, макар че едва ли Мика Зайкова е имала точно това предвид, но ще я питаме?

– Аз лично от 28 февруари 2020 г. не съм взимал пари заради ковид. Получавал съм си заплатата по трудовия договор с Националния център по заразни и паразитни болести. Заради пандемията се увеличи фонд “заплата” в центъра ни, където се получаваха пари, по-ниски от средната за страната.

– Кажете цифри, да ни разберат хората?

– Молекулярен биолог взимаше 800 лева преди пандемията. Доцентите бяха с 1000 лева. А 1200 лева даваха на професорите. Сега заплатите са по-високи, сравними с други специалности в държавни учреждения и с тези на доценти и професори в част от университетите. Това беше чиста аномалия!
Да, покрай коронавируса се разбра за значението на тези хора и НЦЗПБ. Гласувани бяха прословутите 1000 лева за работещите в лабораториите. Мисля, че е справедливо. Аз „ковидски“ не съм взимал, тъй като не съм участник в работа с инфекциозен материал.

– Срещнахте ли се с новия здравен министър д-р Стойчо Кацаров?

– Два пъти. Говорих му най-вече за смисъла от ваксинирането и мисля, че ме разбра.
https://blitz.bg/