До момента, в който Ню Йорк потвърди първия си случай на коронавирус на 1 март, хиляди вече са били заразени и вирусът се е разпространявал в града. Едно скрито избухване на заразата, която всички считаха за малка заплаха.

Патегенът скрито се е разпространил почти незабелязано в Бостън, Сан Франциско, Чикаго и Сиатъл, преди тестовете да покажат, че градовете са изправени пред огромен проблем, показва модел на разпространението на заразата, изготвен от учени от университета Саутийстърн, който е споделил резултатите си с в-к „Ню Йорк Таймс”.

Дори в началото на февруари, докато светът се фокусираше върху Китай, вирусът вероятно не само се е разпространил в множество американски градове, но и е създал огнища на много места в страната, са открили още учените.

Д-р Робърт Редфийлд, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, каза, че миналата седмица американските здравни власти успешно са проследили първите известни случаи и техните контакти в САЩ, преди епидемията да излезе извън контрол.

Американска медия: „Конспирацията за произхода на новия коронавирус от китайска лаборатория” е съвместно измислена от американски журналисти и политици

Американският независим новинарски сайт „Grayzone” на 20-ти публикува статия, озаглавена „Как бе разпространена конспиративната теория за произхода на новия коронавирус от китайска лаборатория”. Статията разкрива как консервативните журналисти си сътрудничат с Белия дом в разпространението на теорията.

В статията се посочва, че поредицата от действия е абсолютно същата като тази на правителството на Джордж Буш за разпространението на версията, че „Ирак притежава оръжие за масово унищожение”. От края на януари тази теория се появява спорадично в американските медии. Последната подобна статия бе публикувана от “Вашингтон поуст”, а авторът й Джош Рогин играе ролята на Джудит Милър (репортер на “Ню Йорк Таймс”, която разпространи лъжлива информация, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение. ).

На 23 април губернаторът на Калифорния заяви, че броят на смъртните случаи на заразени с новия коронавирус в щата се е увеличил със 115 за последните 24 часа. По-рано здравни служители в окръг Санта Клара, Калифорния, потвърдиха, че трима починали още в началото на февруари са били заразени с COVID-19, смъртта им е докладвана три седмици по-рано от обявения от американското правителство пръв смъртен случай от заразата. Тя каза още, че тримата починали пациенти не са пътували до силно заразени райони през живота си. Според нея, това може да е само парче на “айсберга” и се очаква повече смъртни случаи в САЩ да бъдат разкрити, свързани с новия коронавирус.

Американско списание обвини правителството на САЩ в забавени действия при овладяването на епидемията

Неотдавна американското списание „The Atlantic” публикува авторска статия със заглавие „Живеем в провалила се държава”, в която разкритикува разделението в американското общество в борбата с епидемията от новия коронавирус. Авторът обвини американското правителство в забавени действия при овладяване на епидемията, а лидерите на различни равнища в безпомощност изправени пред голямото бедствие, които хем отричат епидемията, хем прехвърлят вината за неефективността си в справянето с нея.

В статията се коментира, че американската власт отнема публичните активи в полза на частните интереси. По време на бавното възстановяване на икономиката през изминалите 10 години големите компании и инвеститори спечелиха много, а работническата класа живее все по-бедно. Дългосрочните последици от икономическата рецесия разшириха още повече разстоянието между бедните и богатите. В статията се казва, че наред с борбата с епидемията САЩ трябва да възстановят нормалния ред в страната, в противен случай американският народ ще понесе големи страдания.

http://bulgarian.cri.cn