ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ С КАЧЕСТВОТО НА ВОДАТА В ДОБРИЧ

0
466

Към днешна дата за населението от гр. Добрич остава в сила препоръката за питейно-битови цели  да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се преварява. Това гласи съобщение на РЗИ Добрич от 8 септември, след анализ на второто пробонабиране от 7 септември.

На 07.09.2022 г. е извършено контролно пробонабиране на 8 проби питейна вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич за анализ по физикохимични (цвят и мътност) и микробилогични показатели. Резултатите от изследваните общо 8 проби питейна вода по физико-химични показатели показват при 2 от пробите, пробонабрани от пунктове в зона Добрич, отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Продължават изпитванията по микробиологични показатели.

РЗИ-Добрич ще продължи да следи проблема и при получаване на резултатите по микробиологични показатели от пробонабраните на 07.09.2022 г. проби води, допълнително ще информира населението за съответствието им с изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Готови са резултатите от изследваните по микробиологични показатели общо 10 проби вода, пробонабрани на 05.09.2022 г. от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич. Заключението е, че пробите не отговарят на здравните изисквания (3 проби от зона Добрич не отговарят по показателите: Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС; 7 проби от зоните  Добрич, Добрич-Запад и Стефаново не отговарят по показателите: Колиформи и Ешерихия коли).

Издадено е предписание до водоснабдителното дружество относно предприемане на всички необходими мерки, с оглед привеждане качеството на водата, подавана от зона Стефаново във водопроводната мрежа на жк Добротица и местност „Гаази баба“, гр. Добрич в съответствие със здравните изискания. НДТ