Областта Депресията Данакил в Етиопия е “най-неземната” точка в света

0
1735

Депресията Данакил в Етиопия е „най-неземната“ зона на Земята, твърдят учени от научната общност Europlanet, които описват най-малко три екстремни екосистеми, съществуващи там, подобни на живот на други планети, съобщава РИА Новости, цитирани от “Фокус”.

„Сега има само единици научни работи, посветени на това място, и нула биологични описания на живота тук, затова депресията Данакил наистина е неизследвана територия. Тя е невероятно красиво, но сурово място. Температурата в пустинята Данакил достига 42 градуса през деня и 30 градуса през нощта, а хлорните пари постоянно изгарят дробовете ни.Всички микроорганизми, които живеят тук, биха били изключително интересни за астробиолозите“, казва Фелипе Гомес от Астробиологичния център в Мадрид, Испания.

Гомес и колегите му през този месец започнаха да изучават изключително необичайния и странно изглеждащ „извънземен свят“ в Етиопия, разположен в пустинята Данакил, в северната част на страната. Депресията се е образувала в резултат на сблъсък на три литосферни плочи. Благодарение на вулканична дейност, генерирана от тях, днес тази депресия е най-горещото място в света. http://www.trud.bg