Програмата за развитие на туризмa в Добрич, предизвикаха дълги дебати на днешното заседание на Общинския съвет

0
614

Направления, за които се разходват средства по Програмата за развитие на туризмa в Добрич, предизвикаха дълги дебати на днешното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на “Фокус”. Според общински съветници липсва креативност в разработването на Програмата и не е предложено нищо ново, което ще привлича повече туристи в добруджанския град. Това от своя страна би допринесло за повече приходи, според тях.

Общински съветници се противопоставиха Европейският младежки поп рок конкурс “Сарандев” да бъде финансиран със средства по тази Програма. Според други съветници именно такива събития привличат туристи в града. Подобни дебати са водени и в предходни години.

В крайна сметка Програмата за развитие на туризма на Община Добрич за 2023 година е приета. 36 052 лева са заложени за тази година. Прогнозираните приходи от туристически данък са 30 000 лева. Към тази сума се прибавя и преходен остатък от Програмата за миналата година – 6052 лева.

И тази, юбилейна за културната институция, година ще се проведе в Художествената галерия пленерът  “Хартията 2023“ с тема “Нишката на времето“. Бюджетът му е 8000 лв. от тази Програма. Такъв е размерът на финансирането и на рок фестивала “September Sun 2023”.

За  “Национален фестивал Добрич 2023“, организиран от Сдружение “Смесен хор – Добрич”, са предвидени 3000 лв. С най-голямо финансиране отново е Европейският младежки поп-рок конкурс “Сарандев“. За организирането и провеждането му са заделени 12 000 лв.