Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

През следващото денонощие облачността ще е значителна. От северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат и крайните югоизточни райони, там ще са придружени и с гръмотевици. По-значителни количества ще има на места в Източна България. През нощта в западната половина от Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад, след обяд в югоизточните райони ще е от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Привечер и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът в централната и източната част на Дунавската равнина и планинските райони ще преминава в сняг, там ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. От северозапад валежите ще спират. Температурите ще са с малък дневен ход – от 3°-4° в северозападните до около 20° в югоизточните райони, където преди обяд ще продължи да духа силен югозападен вятър. За София – минимална около 5°, максимална – около 7°.

Над планините ще бъде облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 метра от дъжд, но и там до края на деня дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. С него ще нахлува студен въздух и след обяд температури значително ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 4°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта срещу понеделник на отделни места ще се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който по Северното Черноморие още преди обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 39 мин. и залязва в 16 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 13 мин. Луната в София залязва в 12 ч. и 32 мин. и изгрява в 22 ч. и 34 мин. Фаза на луната: два дни преди последна четвърт.

В понеделник преди обяд все още ще вали в Югоизточна България, предимно дъжд, в Странджа, Сакар и Източна Стара планина – сняг. От северозапад облачността ще продължи да се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще стихне; в Източна България ще се ориентира от североизток. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, максималните – между 0° и 5°, в крайните югозападни райони – до 8°-9°.

Във вторник ще е почти без валежи, но в по-голямата част от страната ще има ниска облачност, в низините ще е мъгливо. Минималните температури ще са отрицателни – до минус 4°, минус 5°, дневните ще се повишат с 1-2 градуса. Вятърът ще се смени с изток-югоизточен. В сряда и четвъртък ще бъде предимно облачно, отново се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините и планинските райони над 1000 метра, през втория ден и по-ниско – от сняг. Нощните температури ще се повишат, а преобладаващите дневни в четвъртък ще са между 3° и 8°. През втория ден, с обръщане и усилване на вятъра от северозапад, в Източна България от североизток, ще нахлува сравнително студен въздух.

В петък валежите бързо ще спрат, след обяд и облачността ще се разкъсва. В западната половина от страната вятърът ще отслабне, в източната ще остане умерен, от север. Температурите ще се понижат. В събота облачността отново ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно от дъжд. Вятърът и в източните райони ще се ориентира от югоизток и температурите ще се повишат.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел “Прогнози на времето”

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО 

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

НАШИТЕ ФЕЙСБУК ГРУПИ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. NDT NEWS – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ИНТЕРВЮТА
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国–保加利亚
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST

  1. ЯБЪЛКИТЕ В ДОЛИНАТА НА ЕРОТИКАТА
  2. ЛЮБОПИТНО, ПОЛЕЗНО, СВЕТСКИ КЛЮКИ, ЗАБАВА, ШОУ..
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА