Природният газ по тръбопровода “Ямал-Европа” тече в обратна посока за 28-ми пореден ден

0
501

В понеделник природният газ по тръбопровода “Ямал-Европа”, който по принцип транспортира руски газ на запад към Европа, продължава да тече в обратна посока – на изток от Германия към Полша – за 28-ми пореден ден, показват сутрешни данни на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

От 21 декември 2021 г. насам газовата връзка между Полша и Германия работи в обратен режим, пренасяйки природен газ от запад на изток, което допринася за възходящ ценови натиск върху европейските цени на синьото гориво.

През газопровода “Ямал-Европа” по принцип се осъществява около една шеста от нормалния годишен износ на руски газ за Европа и Турция.

В понеделник (17-и януари) газовите обеми на изток възлизат на около 7 милиона киловатчаса в час (kWh/h) – без промяна спрямо уикенда, като се очаква да останат в реверсивен режим при същите обеми поне до ранните часове на вторник, показват данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница.

Не е ясно кога газопроводът ще промени обратно потоците на природен газ към Германия, въпреки че източник, близък до “Газпром”, каза, че компанията се очаква да обърне потоците обратно в някакъв момент този месец, тъй като руският гигант е платил за пренос на газ на запад.

В същото време преносимата мощност на руските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за синьото гориво към Европа, е стабилна и възлизат на 286 970 мегаватчаса (MWh) на ден.

Това ниво е стабилно в сравнение с преносимата мощност, наблюдавана от началото на 2022 г., но остава далеч под нивата от над 900 000 MWh на ден, регистрирани през първите три седмици на декември 2021 г., показват данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, цитирани от Ройтерс.

Русия продължава да отрича обвиненията на редица европейски политици, че спира доставките на газ за Европа, за да окаже натиск върху германските и брюкселските власти да дадат зелена светлина на новопостроения газопровод “Северен поток 2”.

В събота вицепремиерът Александър Новак повтори, че Русия е готова да доставя повече газ за Европа, но само ако има нови дългосрочни договори – позиция, която Москва зае след избухването на газовата криза през миналата година.

Европейските цени на природния газ се покачиха с над 30% в началото на 2022 г. на фона на засилващите се опасения за ниски газови доставки през зимата, като на 7-и януари фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с падеж в края на януари за кратко дори опитаха да тестват нивата над 100 евро за мегаватчас, след като в самия край на 2021 г. (на 31-ви декември) те се търгуваха в 7-седмично дъно под 70 евро към 65 евро за MWh.

Последва волатилна двупосочна търговия, но в относително тесен ценови диапазон между 70 и 90 евро за мегаватчас, като в началото на търговията в понеделник газовите фючърси TTF поевтиняват с 2% към 86-85 евро за MWh, отстъпвайки от петъчни връх около 96 евро.