дом Акценти САЩ ще доставят на ЕС милиарди кубически метра природен газ

САЩ ще доставят на ЕС милиарди кубически метра природен газ

0
745

Целта е да помогнат на Европа да намали зависимостта си от руския газ

САЩ ще доставят допълнителни количества втечнен природен газ за Европа, за да ѝ помогнат да намали зависимостта си от руския газ, обяви официално президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от “Ройтерс”.

“Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си  към бъдеще начиста енергия”, каза американският държавен глава в Брюксел.

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това вероятно ще изисква нови съоръжения за внос на втечнен природен газ, като според Белия дом партньорството е насочено и към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в дългосрочен план чрез енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия.

ЕС е под силен натиск да забрани вноса на руска енергия, но германският канцлер Олаф Шолц предупреди срещу текуща забрана на изкопаемите горива в страната, заявявайки, че подобен ход може да предизвика рецесия.