Президентът Румен Радев на посещение в Генерал Тошево

0
1065

Президентът на Република България Румен Радев посети град Генерал Тошево. На 9 юни Държавният глава се срещна с кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, председателя на Общинския съвет д-р Яна Бонева и представители на ръководството на местната администрация. Президентът беше посрещнат с хляб и сол от деца, облечени в народни носии, които го поздравиха и му поднесоха букет с цветя. Въпреки че за посещението на ген. Румен Радев в града ни се разбра буквално в последните минути, площад „Бялата лястовица“ се изпълни с десетки граждани. Някои от тях дори успяха да си направят снимка за спомен с него.

Последва официална работна среща в зала „Дора Габе“, на която бяха обсъдени най-различни теми, свързани с живота в нашата община. Държавният глава прояви сериозен интерес към състоянието и функционирането на образователната и здравната система в града и селата от общината. Подробно бяха коментирани и проблемите, свързани с ВиК сектора и неговото състояние, често водещо до безводие в цялата община. Най-дълго беше дискутираната темата за децентрализацията на местната влас от централната и възможността, част от данъците върху приходите и част от приходите от ДДС, да остават в общините, с които средства те сами да финансират големите си инфраструктурни проекти.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров подробно запозна ген. Румен Радев с историята на нашия град и природните дадености, с които това райско кътче разполага, особено в сферата на земеделието. Гостите останаха изключително впечатлени от визията на града, успешната работа по проектите за енергийна ефективност и усвояването на средства по различни национални и европейски програми.

В края на срещата кметът на Община Генерал Тошево подари на президента Румен Радев уникална дърворезба.

Веднага след това делегацията посети мемориалния паметник „Крилото“ в края на града. Там ген. Румен Радев почете паметта на двамата пилоти – кап. Венко Савов и ст. лейт. Йордан Тенчев, които през 1986 г. след авария при учебен полет със самолет „МИГ-21У“ в небето над Генерал Тошево, извеждат машината извън пределите му, за да спасят жителите на града и самите те загиват. На церемонията присъстваха представители на местната власт, на авиационната общност и жители на общината.

Ген. Румен Радев положи венец и разказа интересна случка от неговия живот като летец. Той сподели, че завинаги е останал духовно свързан с двамата пилоти, въпреки че не е имал честта да ги познава лично. Няколко месеца след гибелта им, като младши лейтенант, той е получил височинен костюм, на чийто етикет е открил името на Венко Савов. С този костюм ген. Румен Радев изпълнил стотици полети и смята, че загиналият край Генерал Тошево капитан е продължил да лети чрез него.

След поклонението делегацията отпътува към Добруджански земеделски институт край град Генерал Тошево, където президентът се срещна с ръководството и научния екип на изследователския център. На едно от опитните полета на института, ген. Румен Радев беше детайлно запознат с новите родни сортове пшеница, които вече са официално признати и сертифицирани. По време на своята обиколка темите на разговор, със специалистите от Добруджански земеделски институт, се въртяха около състоянието на посевите от пшеница в Добруджа след продължителното пролетно засушаване, финансирането и бъдещето на института, нуждата от квалифицирани кадри и обновяване на техниката в лабораториите

В края на своята визита в община Генерал Тошево президентът Румен Радев посади дърво край централната алея на Добруджански земеделски институт.