• Бразилският президент Лула да Силва предложи да се откаже от долара в международната търговия. Той заяви това на 13 април по време на посещение в Китай.

„Кой реши, че нашите валути са слаби и нямат стойност в други страни? Кой реши доларът да стане основна валута след премахването на златния стандарт? каза той по време на реч в Новата банка за развитие в Шанхай.

Да Силва покани страните от БРИКС да разработят собствена валута, която да се използва в световната търговия.

Преди това, на 11 април, ръководителят на филипинската централна банка Фелипе Медала заяви, че доминирането на щатския долар ще намалява все повече и повече с времето . Той също така се застъпи за създаването на алтернатива на международната междубанкова система SWIFT.

Ден по-рано бившият руски министър на финансите Михаил Задорнов каза, че на света ще му трябват още около 10 години, за да премине към широко използване на национални валути в търговията . Той отбеляза, че преобладаването на определена валута се определя само от разходите за купувача и продавача на стоките. В тази връзка разходите за сетълменти в долари и евро са минимални, тъй като те са свободно конвертируеми валути.

На 6 април Руслан Спинка, директор продажби и обслужване на клиенти в инвестиционната компания Fontvielle, каза пред Известия, че вероятността страните от БРИКС постепенно да се откажат от долара във външната търговия е много голяма. Той отбеляза, че през последните години Руската федерация укрепва партньорските икономически връзки чрез асоциацията БРИКС. Юанът може да бъде алтернатива на долара във външнотърговската дейност на страните от съюза.

Същия ден бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро доларът може да престане да бъде водеща валута в света заради политиката на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. Той подчерта, че юанът се опитва да измести щатския долар от позицията на “валута номер едно” в света.

В края на февруари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в разговор с Известия отбеляза, че светът е в процес на дедоларизация и страните са започнали да „разчитат повече на своите национални валути“.  https://iz.ru/