Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На „Дондуков” 2  папката получи третата по численост парламентарна група – „БСП за България”.

“Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите – свобода, солидарност и справедливост. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет, но най-важната причина са хилядите почтенни социалисти, които познавам”, каза Радев.

„Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитания и ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и промяна на досегашния модел на управление, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи в четвъртък, че Радев е избрал да предостави последния шанс за редовен кабинет в ръцете на социалистите.

От „Има такъв народ” вече обявиха, че няма да подкрепят нито една политическа сила, която получи президентската папка. Ако и този път опитът за редовен кабинет се провали, държавният глава ще разпусне 46-ото Народно събрание и ще насрочи трети поредни парламентарни избори.