Днес почитаме св. мъченик Калиник.

Св. Калиник се родил в Киликия и бил възпитан в християнско благочестие. Той проповядвал Божието слово и минал през много градове и села. В град Анкира останал доста време и обърнал мнозина към Христа.

Затова бил хванат от неверниците и изправен на съд пред княз Сакердон. Св. Калиник отговарял на обвиненията с проповед за истинския Бог. Поискали от него да се поклони на езическите богове, подложили го на мъчения, но св. Калиник бил непреклонен.

Тогава го изпратили в съседен град, за да го изгорят. Дългият и изтощителен път, както и жегата мъчели войниците, които съпровождали св. Калиник. Той се смилил над тях и се помолил на Господ, който чул молитвите му и утолил жаждата на войниците.

Въпреки милосърдието на св. Калиник, войниците се страхували от княза и изпълнили заповедта му. Те запалили голям огън и поставили светеца близо до него. Свети Калиник сам влязъл в огъня и така намерил мъченическата си смърт. Когато огънят изгаснал, тялото на св. Калиник било намерено невредимо. Вярващи го взели и го погребали с подобаващи почести.

На 29 юли имен ден празнуват всички с имената: Калин, Калина, Горан. 

https://www.vesti.bg