Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето, уреждащи ограничаването на коронавируса

0
637

С 14 гласа “за” и седем “въздържал се” Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта с промените в Закона за здравето, уреждащи ограничаването на коронавируса. Нито един член на комисията не гласува против законопроекта. За утре е насочено и заседание на Народното събрание, на което законовите промени трябва да бъдат разгледани на първо четене.

Целта на промените е да се намали и забави епидемията и да се даде възможност на болниците да се подготвят, каза при представянето на законопроекта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В промените е записано, че здравният министър по предложение на главния държавен инспектор може да обявява извънредна епидемична обстановка и да въвежда временни епидемични мерки в страната или на отделен регион с цел защита на живота и здравето на българските граждани, поясни Ананиев.

Предвижда се конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на Регионалната здравна инспекция.

Прави се промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести; на заразоносителите; карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Променя се и Законът за извънредно положение, част от мерките ще останат два месеца след неговото завършване, отбеляза министърът. Според Конституцията извънредно положение не нужно да бъде удължавано и ще има постепенно връщане към нормален социално-икономически живот.

Кирил Ананиев съобщи, че е сформирал работна група, която в срок до 11 май трябва да изготви и представи в Министерството на здравеопазването необходимите административни актове и наредби, които да са готови при свършването на извънредното положение и евентуално обявяване на извънредна епидемична ситуация. Работим в момента с категоричната уговорка, че тези административни актове и наредби ще отчетат всичко, което се вземе като нови решения при гласуването на законопроекта в парламента на първо и второ четене, заяви здравният министър.

https://novini.bg/