Правната комисия прие на второ четене промени в Закона за администрацията във връзка с увеличаване капацитета на “Гранична полиция”

0
65



Правната комисия прие на второ четене промени в Закона за администрацията във връзка с увеличаване капацитета на „Гранична полиция“. Промяната ще даде възможност да се увеличи щата на гранична полиция с 1264 бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.

На 15 март в пленарната зала народните представители приеха на първо четене законодателни промени в Закона за администрацията и Закона за МВР.

По време на дебата днес депутатите отново изразиха принципно съгласие, че е необходимо да се подпомогне МВР във връзка с миграционния натиск чрез увеличение на щата. Също така се потвърди, че увеличението на щата ще важи само за служители, които изпълняват полицейски функции.

Предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Министерският съвет да може да увеличи щата на МВР с до хиляда бройки, които да се разпределят в „Гранична полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“ и в дирекция „Жандармерия“ в срок до 31 декември 2024 г. не бе подкрепено от комисията.

/РИ/



Източник БТА