ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
2074

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Владимир Путин каза, че нищо не спира Русия и САЩ да се съгласят други страни да могат да се присъединят към Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег. “Да, наистина, с този договор има определени трудности, в него не участват други страни, притежаващи ракети със среден и малък обсег. Но какво пречи да се започнат преговори за тяхното присъединяване към сегашното споразумение или да се пристъпи към обсъждане на параметрите на нов договор”, заяви Путин. САЩ обвиняват Русия в незачитане на договора, което Москва отрича, и заплашват да се изтеглят от него. Други държави могат да разработват забранени от договора ракети, защото не са страни по него. “В случай че САЩ отхвърлят договора, ще бъдем принудени да предприемем допълнителни мерки за укрепване на нашата сигурност”, каза той.

ПАПА ФРАНЦИСК осъди вчера националистическите лидери, които обвиняват мигрантите за проблемите в държавите им, а те самите подхранват липсата на доверие в обществото, като преследват нечестни печалби и водят ксенофобска и расистка политика, предаде Ройтерс.
Светият отец, за когото защитата на мигрантите е важен приоритет, изрази становището си в послание във връзка с отбелязвания на 1 януари от Католическата църква Световен ден на мира. Посланието бе изпратено до държавни глави, правителствени ръководители и международни организации.

КИТАЙ ВЪЗНАМЕРЯВА да заема все по-централно място на международната арена и да съдейства за премахване на проявите на хегемонизъм по света, на опитите за господство на определени страни над други чрез сила и принуда. Това заяви днес китайският президент, предаде ТАСС. “Все по-уверено заемаме централно място на световна сцена и вече получихме признание от международната общност като страна, която има конструктивен принос за поддържането на мира в целия свят”, отбеляза Си Цзинпин в речта си по случай 40 години от началото на политиката на реформи и отваряне.   “Активно съдействаме за формирането на отворена световна икономика, на човечество с обща съдба, съдействаме за преобразуванията в системата на глобално управление, следваме неизменен курс под лозунга за борба с хегемонизма и политиката на потискане с власт”, каза Си Цзинпин.