ПО ПОВОД  ПРАЗНИКА  10 ОКТОМВРИ В ДЪРЖАВЕН АРХИВ – ДОБРИЧ,  Е ОБЯВЕН ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

0
21

На 10 октомври в България се отбелязва Националният ден на архивиста. На този ден своя професионален празник отбелязват служителите в архивите.

Основаването на държавни архиви в България е свързано с издаването на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание от 10 октомври 1951 г. за създаване на Държавния архивен фонд (ДАФ) на Народна република България. В него са определени основните принципи за централизирано държавно организиране на архивното дело – обхватът на ДАФ, системата и организацията на държавните и учрежденските архиви, взаимоотношенията между тях, редът за работа с документите, сроковете за тяхното съхранение. На основа на указа е създадено Архивно управление към Министерството на вътрешните работи.

Приетият през 2007 г. Закон за Националния архивен фонд определя днешния статут и наименование на Държавна агенция „Архиви“.

По повод  празника в Държавен архив – Добрич,  е обявен Ден на отворените врати. В сградата на Архива на ул. „Славянска” 26 на 10 октомври  ще бъде подредена  изложба, наречена „115 години от рождението на Борис Колев „.

На добруджанския поет, преводач, журналист и общественик Борис Колев /1909 – 1994/ принадлежат вдъхновяващите стихове:

„Аз бях обикновен човек,

живях в размирен, бурен век,

но винаги възпявах теб,

„любима Добруджанска степ“.

Всеки, който иска да посети изложбата, ще бъде топло посрещнат на професионалния празник на архиварите, в Деня на отворените врати – от 10.00 до 16.00 часа, в сградата на Държавен архив -. Добрич.

,