Почти запълнен е капацитетът от 15 места в Приюта за бездомни лица и семейства в Добрич, съобщи заместник-кметът д-р Емилия Баева на заключителна пресконференция за изпълнението на проект за реконструкция на сградата.

В момента в социалното заведение са настанени 12 мъже и две жени, някои от които са трудноподвижни. Други активно помагат на Общинско предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ в почистването на градската среда, каза тя.

Всички обитатели имат нужда от дрехи и бельо, тъй като постъпват в приюта само с дрехите на гърба си, които в повечето случаи са негодни, посочи още заместник-кметът. Гражданите, които желаят да помогнат, могат да направят дарение в сградата на социалното заведение на ул. „Хан Кардам“ 13.

Д-р Баева подчерта, че услугата не е резидентна. „Това не са хора, които ще стоят там постоянно, както е в центровете за настаняване от семеен тип или защитените жилища. Това са лица, на които се предоставя временен подслон до 6 месеца в годината“, допълни тя.

Вече се работи по идентификацията на потребителите, които нямат документи. След това ще им бъдат издадени лични карти и онези от тях, които имат нужда от ТЕЛК, ще бъдат освидетелствани, посочи д-р Баева.

Други, в зависимост от състоянието им, могат да бъдат настанени трайно в подходящи социални заведения, а трети ще получат съдействие за намиране на работа и жилище под наем, каза още тя.

Първите девет потребители прекрачиха прага на приюта на 1 март. Сградата е ремонтирана, обзаведена и оборудвана по проект на стойност 575 526,49 лева. Функционирането на приюта е обезпечено от 1 януари 2022 до 30 юни 2023 година по друг проект с безвъзмездна финансова помощ в размер на 110 927,55 лева.

На последното си заседание Общинският съвет одобри допълнително финансиране на услугата в размер на 64 000 лева за заплати на четиримата охранители, съобщи кореспондентът на БТА Александра Антонова.