От вторник вечерта служители на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добричка област осъществяват 24-часово дежурство на ГКПП – Дуранкулак. Балчик се включва с по двама души на смяна, каза началникът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Те оказват съдействие основно с транспорт до центъра във Варна, добави той, като уточни, че към вчера сутринта обстановката е спокойна, няма наплив от хора. Задействан е пунктът с представители на ресорните държавни служби и доброволци от БЧК, които оказват съдействие за издаване на документи за регистрация и статут на закрила на украинските бежанци.

В РУ на МВР – Балчик вече се приемат заявления от украински граждани за временна закрила, откъдето документите се препращат до Агенцията за бежанците. Вчера са подадени 9 такива.

Междувременно хотелите, приели бежанци, в Балчик се увеличават. Последният – „Наслада“, е настанил в началото на седмицата 200 души. По груби сметки в града са около 1000 граждани на Украйна, избягали от войната в страната им, настанени по хотели, къщи и квартири. За бягащите от войната врати са отворили и бази в Кранево. Албена също има готовност да подслони бежанци, но очаква повече яснота от държавните власти как точно ще се организира процесът – от приемането до заплащането, коментира Велина Гюмова – старши мениджър продажба в курорта.

Продължават набирането на помощи за нуждаещите се – областния съвет на БЧК и в общинската структура в Балчик. Може да се даряват пакетирани хранителни продукти, нови дрехи, обувки. Открита е и дарителска сметка в помощ на украинските граждани, съобщи Радио Варна.