В Украинския кризисен център в Добрич вече пристигат бежанци, които искат хуманитарен статут за временна закрила.

Бесарабската българка Виктория Лукиян от Одеса разказа пред репортер на БТА, че е кандидатствала пред миграционните служби и очаква да получи документите си на 27 март. Жената обяснява на другите бежанци в центъра какви стъпки да следват, за да получат достъп до здравни грижи и образование за децата си.

“Търся си работа и по-нататък може да кандидатствам и за българско гражданство. Тук няма война и детето ми е в безопасност”, добавя майката на осемгодишната Армине, която ще бъде записана в училище. Виктория е била санитарка в ковид отделение в болница в Одеса и в ръката си държи списък на работни места в Добрич, на които може да бъде наета – в месарски, сладкарски цех, в заведение. Заедно с дъщеря си е приютена от руско семейство учители, преселило се преди години в добруджанското село Дъбовик.
“Тръгнахме на бегом, кажи-речи само с документи, почти нищо не взехме”, пояснява Виктория и отказва да бъде снимана, защото е обута в летни маратонки.

В кризисния център продължават да пристигат бегълци от Одеска област, от районите на Измаил, Николаев, Болград, Харков, Запороже. Вече и от Киев, съобщи на БТА Олена Димитрова, украинка, която от десетилетия живее в Добрич и първа пое инициативата за отваряне на кризисния център. По думите й  стотици украинци са настанени в хотели в Балчик, Кранево, Каварна, в общински и частни жилища и в студентско общежитие в Добрич. Списъкът с търсени хранителни продукти и дрехи вече е свален от вратата на кризисния център, защото в склада може да се намери почти всичко.

При нас става все по-оживено, хората идват с въпроси или просто за да общуват и веднага започват да помагат на новопристигналите бежанци, добавя Олена Димитрова. Идвам тук по зова на душата, признава друга Олена – по фамилия Сафонова, омъжена за таврийски българин. Сафонова е от миналата пролет в Добрич, 14-годишното й момче вече учи в професионална гимназия по електротехника, а самата тя – работила като инженер в голям завод в Украйна, се надява да продължи професионалния си път, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.