Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за неизгодна сделка срещу бившия шеф на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов /на 47 години/, тъй като в края на миналата година той е починал. Това става ясно от решението на САС, с което е отменена и оправдателната присъда на Николов от октомври м.г.

Николов беше подсъдим за неизгодна сделка за 20 000 лева от 2014 г. Прокуратурата твърдеше, че като шеф на фонда тогава е сключил договор с фирма за консултантски услуги в областта на „Връзки с обществеността” и публичните комуникации на ДФЗ.

Според обвинението сделката е била неизгодна, защото фондът е нямал необходимост от подобен договор, тъй като имал собствена дирекция „Връзки с обществеността“ и се дублирали задължения, а освен това частната фирма не можела да ги изпълни.

Според държавното обвинение договорът бил сключен на 2 юли 2014 г., но в него било посочено, че влиза в сила със задна дата (28 март) и е за срок от 4 месеца. По този начин Николов нанесъл щета от близо 20 000 лева на фонда, като изплатил сумата по договора с фирмата.

В началото на октомври м.г. съдия Величка Маринкова от градския съд оправда Николов, като в решението си записа, че обвинението е било изцяло объркано и дори договорът не бил подписан на датата, която е посочена в обвинението.

„Оттук насетне съдът счита, че обвинението спрямо подсъдимия Николов е абсолютно объркано и противоречиво, поради което и несъстоятелно, а освен всичко друго остана и недоказано“, се казваше в мотивите на първата инстанция.

Прокуратурата протестира оправдателната присъда и делото отиде в апелативния съд. То е било образувано през декември, но тогава съдът е бил уведомен, че на 29 ноември Мирослав Николов е починал. При това положение съдът е длъжен да отмени присъдата на долната инстанция и да прекрати делото.

Процесът продължи 4 години, след като Николов стана обвиняем през 2017 г. След промените в НПК тогава всички антикорупционни дела в СГС бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд (СНС). В началото на 2018 г. обаче СНС прекрати делото и го върна в градския съд, но окончателният обвинителен акт беше внесен в едва през 2020 г., а след това и антикорупционната комисия обяви, че е завела иск срещу Николов за близо 175 000 лева.  https://lupa.bg