• Почти всяка една човешка дейност на предвижване да бъде обложена с допълнителен данък, разкрива евродепутатът Андрей Новаков

“Европейската комисия излезе с обемен пакет от различни предложения, които имат за цел да въведат в схемата за вредни емисии не само ТЕЦ-овете, каквато познаваме до момента, а пътнически транспорт, фамилните къщи, които отделят вредни емисии, самолетите и корабния и сухопътния транспорт”, каза в предаването “Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ)

Това е проекто-законодателство, което има доста сериозно отражение върху всеки един европеец. Притеснително е, че идва момент, в който икономиката ни така и така не може да се възстанови изцяло от Ковид, а това би предположило налагането на допълнителна тежест върху крайните потребители.

Ако обложиш бензина и дизела с допълнителен въглероден данък, каквото по същество е предложението, неговата цена ще се повиши дори повече от тази исторически висока цена. Видяхме, че прехвърли 3 лева на някои от видовете дизел в България. Това би го направил още по-скъпо и недостъпни най-обикновени конвенционални автомобили за хората, а за тях алтернатива няма.

“Ако досега са считали, че най-големият замърсител са ТЕЦ-овете, които горят въглища, или газовите централи, сега към сметките, които плащат ТЕЦ-овете, искат да вкарат всички коли, всички къщи, всички самолети и всички кораби. Почти всяка една човешка дейност на предвижване да бъде обложена с допълнителен данък,” казва евродепутатът.

На въпрос на водещата Милена Милотинова как би се отразило това на цените в бъдеще и как се отразиха до момента плащанията на вредни емисии от ТЕЦ-овете, за които вече има влязло в сила законодателство, европарламентаристът отговори:

“Макар да е трудно да се каже има една индикативна сметка, която е към днешна дата. Мегават електричество струва около 400 лева към момента, а за да се произведе той, са платени около 200 лева вредни емисии, което е половината от цената.

Не казвам, че това би се случило с бензина, дизела, самолетните билети, каргото на корабите, с горивото за битово отопление, но е доста вероятно да се повиши значително навсякъде, което би оказало влияние и върху крайния потребител. Представете си – в момента 97 % от камионите, които се движат по пътя са с дизелови двигатели. Има алтернативи, да кажем налага се въглеродният данък.

Хората се преориентират от дизелови камиони към електрически. Оказва се обаче, че електрическите по данни на индустрията струват между 4 и 5 пъти повече. Представете си какво би се случило с портокалите, които превозва този камион, ако изведнъж започне да струва 5 пъти повече самата композиция.

Същото се отнася и за самолетните билети. Ако се обложи керосинът с допълнителен данък, без значение дали това ще бъдат 20-30%, единственият, който ще плати за това нещо, е крайният потребител. Да не говорим, че на мен ми се струва сюреалистично битовото гориво да се вкара в тази регулация.

Ако в София имаш възможност да си подмениш печката и да минеш на електричество или на газ, то газификация в много от краищата на България няма. Това означава, че ти ще продължиш да си гориш горивото, което имаш (въглища, дърва), но ще започнеш и да плащаш за това, че отделяш вредни емисии. Сякаш има какво да направиш по този въпрос”, коментира евродепутатът.

“Трябва актуализирана национална позиция, от която да се ръководим.

Последната рамкова позиция, която имаме, е от едно от служебните правителства и не е актуална към момента. Второто е обединение и усилие на всички евродепутати тук. Да се обединим върху това, че българският потребител не може да плаща повече нито по-скъп бензин. По-успокоителното в случая е, че в много други държави виждат същия проблем такъв, какъвто виждаме и ние.

Трябва да се действа, защото изтичат сроковете за внасяне на изменения и допълнения. След това предстои гласуване в комисия и пленарна зала, но времето върви. Европейската комисия и амбицията на френското председателство е да гледат гледат това досие още през юни, на първите трилози.

Това означава да го одобри Съветът и да го одобри Европарламентът още през май-юни,” обясни Новаков и заяви, че вече е внесъл поправки в транспортната комисия на ЕП.

“Знам, че има други колеги, които работят по други части от това досие, които правят същото, защото и без да имаме решение на министерство или на Министерския съвет, които да ни казват кой е националният ни интерес, добре разбираме, че в България никой не може да си позволи да плаща допълнително за това, че се отоплява на печка.

Тези хора са изложени на нов вид бедност – енергийна и транспортна. Има места в България, в които единственият начин да се придвижваш от мястото, на което живееш, до там, където работиш, до болницата, до училището, е с личен автомобил. Ако обложат горивото още повече, на практика тези хора ще бъдат лишени от свободата си да се придвижват.

Толкова сериозно ми се струва. Дори с 20% да се увеличи горивото при цена от 3 лева това означава 3,60 лева. Това не е нещо, което могат да си позволят да плащат,” казва Новаков.

“Разбира се, тук се предлага създаването на един климатично-социален фонд, който да подпомага хората, които са изпаднали в затруднение заради това. Казват, че е взето решение, но това решение е на проблем, който не съществува. Ние го създаваме и после предлагаме и решение.

Това, което направих аз в моята комисия, докладът, където аз съм автор и вносител, искам изтриване изцяло на сухопътен транспорт, облагане наполовина на корабите. Надявам се колегите, които отговарят за сградите, да изкарат и сградите, защото това би изложило на риск буквално да студуват стотици хиляди български семейства, които не могат да си позволят,” коментира Новаков.

На въпрос на водещата какви приходи се очаква да събере този нов данък и за какво ще се използват, Новаков отговори:
“Един от фондовете очаква да събере около 70 милиарда, но за мен това не е успокоение. Моето усещане е, че това се превръща в първия европейски данък, който ще бъде използван и за това да се връщат заемите (б.р. – от 750 млрд евро), които ЕС тегли,” заяви Андрей Новаков.  https://blitz.bg/