420 000 лева е финансовата подкрепа, която до момента Турция е оказала на България в борбата с COVID-19. Това съобщи пред Нова телевизия турската посланичка у нас Айлин Секизкьок. Тя даде две уверения – че тази помощ ще продължи до края на свещения месец Рамазан и, че на границите с Турция миграцията ще остане нулева.

„Аз се възприемам към цялото българско семейство на бюрократи и министри, защото ежедневно разговаряме с тях. Те помагат на нас и ние на тях. Турската подкрепа за България надхвърли 420 000 лева. Ще продължим да помагаме през целия месец на Рамазана”, каза Секизкьок.

Темата с бежанците не е проблем сам по себе си, а е вследствие на политически, икономически и хуманитарни такива, категорична беше посланичката. „Изправени сме пред най-голямото преселение на хора от Средновековието насам. Хората се движат към границите на Турция, на вълни по стотици хиляди. От много време Турция стои като защита срещу тази вълна от хора. Повишихме граничния си капацитет, за да предотвратим незаконната миграция към Турция и от страната ни към Европа”, каза още Нейно превъзходителство. https://www.bnr.bg