Atlas Obscura: Кратерът Батагай в Якутия нараства с милион кубически метра годишно

Кратерът Батагай в Якутия, известен още като „сибирските врати на ада“, нараства с милион кубични метра всяка година, съобщиха учени от Московския държавен университет. М. В. Ломоносов, чието изследване е публикувано в списание Atlas Obscura. Те използваха сателитни изображения, дистанционно наблюдение и лабораторни проби, събрани от полето, за да измерят скоростта на нарастване на разлома.

Учените отдавна знаят, че кратерът от вечна замръзналост непрекъснато се топи и расте, но разширяването се случва дори по-бързо, отколкото са предполагали. В ново проучване учените най-накрая успяха да видят и измерят зашеметяващото ускорено разширяване на кратера , се казва в статията .

Учените очакват кратерът да се разшири до такава степен, че да срути съседната долина. Това може да се случи през следващите 10-20 години. В същото време, според изследователите, Batagai всъщност е способен да се разширява само до определена степен, но те все още не могат да определят този мащаб.

Кратерът Батагай започва да се образува в резултат на обезлесяването в този район на Верхоянск в Якутия през 60-те години на миналия век. Без охлаждащото влияние на дърветата вечната замръзналост в почвата започна да се топи през по-топлите месеци, причинявайки срутване и слягане на почвата. Докато се топи, разломът освобождава метан и въглероден диоксид в атмосферата, което допълнително увеличава затоплянето. Местните жители нарекоха това място „портите на ада“.

Преди това европейски и американски планетарни учени откриха скреж , а не замръзнал въглероден диоксид, върху най-високите вулкани на Марс . Пояснява се, че образуването на такъв скреж по-рано се смяташе за невъзможно, тъй като температурите на върховете на вулканите са относително високи.