По проект „Младежка заетост+“ Агенцията по заетостта ще подкрепи младите хора чрез осигуряване на възможност за стажуване, обучение и осигуряване на заетост, което ще допринесе до придобиването на професионален опити практически умения за реализацията им на трудовия пазар.

Заявление за участие в дейностите могат да подадат младежи на възраст от 16 до 29 години вкл., които санеактивни (неосигурени,не са регистрирани като търсещи работа и не са във формално образование или обучение)или сарегистрирани катобезработни.

На младежите ще им се предостави възможност за стажуването при работодател за период от 6 до 9 месеца, с определени от него наставници. Обучението по време на работа същоедо 6 месеца. Осигурява се и субсидирана заетост за период до 9 месеца с осигурен ментор. Също така младежитемогат да преминат обучение за придобиване на „меки умения“ по ключова компетентност 5 „Личностна и социална компетентност и умения за учене“, или ключова компетентност 7Инициативност и предприемачество“, като обучението може да се проведе в периода на осигуряване на заетост. През първият месец на младежите се осигуряватсредства за обществен транспорт от и до работното място.

Всички работодатели, с изключение на тези от секторите населското, горското и рибно стопанство могат да заявят участие в проекта, като наемат младежи на 4-часов или 8-часов работен ден.Разходите за възнаграждение, вкл. осигурителните вноски за сметка на работодателя за всеки нает младеж ще се възстановяват под формата на стандартна таблица заединица разход.Стандартната таблица за единица разход покриватримесечния разход за труд на работодателя за наетото лица в икономически сектор (икономическата дейност на предприятието, в която е заето лицето, съгласно класификацията на икономическите дейности (КИД) 2008 г.) при минимум 85% отработени дни за периода в т.ч. дните, в които лицето ползва платен годишен отпуск.Работодателите, които сключат безсрочен трудов договор със стажувал младеж за длъжност, която съответства на квалификацията на стажанта ще получават стимули в размер на разходите им за осигуровки за срок от 6 месеца, от началото на договора.

Заявките за включване в проекта и приложенията към тях се подават чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) към Дирекция „Бюро по труда“ на територията, на която ще се изпълняват дейностите. Информациятаза условията по проекта е достъпна наофициалниясайт на Агенцията по заетостта, www.az.government.bg, кактои на място в ДБТ-Добрич, стая 606 ина телефоните: 058 602 631и 0899825417.

Проект „Младежка заетост +“ се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.Бюджетът на проекта188 млн. лв., и е планирано до 2027 г. да бъдат обхванати най-малко 15 200 младежи, а над 9 000 млади хора да са в заетост след края на проекта.

Областен информационен център – Добрич