ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ НА КАТАСТРОФИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

0
672

От началото на годината на територията на област Добрич са настъпили 126 тежки пътно-транспортни произшествия с 20 загинали и 151 ранени, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев.

В сравнение със същия период на предходната година броят на тежките катастрофи се запазва. Негативна е тенденцията по отношение на пострадалите. Петима повече са загинали и четирима ранени. През есенно-зимния период от 1 ноември 2015 до 31 март 2016 г. на територията на областта са станали 46 тежки катастрофи със 7 загинали и 69 ранени. Най-голям брой произшествия са настъпили на територията на община Добрич – 19, Добричка – 16, Каварна – 6, Балчик и Тервел – по 2, Генерал Тошево – 1. Единствено на територията на общините Шабла и Крушари през този период няма тежки произшествия.
Най-многобройните са катастрофите между две превозни средства – 19 с трима загинали и 32 ранени. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец – 11, с 2 загинали и 9 ранени. На трето място се нарежда блъскането в крайпътни съоръжения, стълб, дърво – 10 произшествия с един загинал и 12 ранени. Тревожно е, че голяма част от загиналите и ранените са във възрастовата група 25-64 г. т.е. в активна работоспособна възраст. Ранени при пътни произшествия през този период са пет деца.
Сред причините най-често катастрофите са в резултат на превишената и несъобразена скорост с 18 тежки ПТП, следвано от отнемане на предимство на МПС и на пешеходец .
През есенно-зимния период традиционно се увеличават пътните инциденти заради намалената светла част на денонощието, намалената видимост, бързопроменящите се пътни и метеорологични условия, мокри настилки, заледени, заснежени, което създава допълнителна трудност в движението към всички участници. Често тези опасности са пренебрегвани от участниците в движението, предимно водачите. В тази връзка апелираме да подготвят автомобилите си за движение при есенно-зимни условия, най-вече по отношение на гумите, отоплителната система, осигуряване на незамръзваща течност за измиване на стъклата и по-съсредоточено внимание в конкретната пътна обстановка, в която са попаднали. НДТ