Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успехи. Това заяви предложеният за премиер от “Има такъв народ” Пламен Николов в студиото на “Панорама” по БНТ.

„Смятам да прелея бизнес опита си в политиката. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти”. Това заяви кандидатът за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов в “Панорама” по БНТ.

„Нямам нещо, от което да се страхувам, в корпоративното си минало. Всичко при мен е ставало по правилата”, каза още той.

Запитан как и кога е бил избран за кандидат за поста, Николов отговори:

„Разбрах, че съм избраник преди 2 седмици. Имах разговор със Слави Трифонов и по време на него стана ясно, че това е добър вариант за партията. Между нас има изградено доверие, познаваме се от над 3 години. Нещата се случиха по техния резонен начин”.

„Предимство е, че държавата не е имала премиер като мен. Имам хуманитарно и бизнес образование. Не е имало такава компилация досега. Да не слагаме каруцата пред коня. Аз съм все още кандидат за позицията премиер на страната. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, тогава ще взема съответното решение как ще продължа оттук нататък”, каза той.

„През изминалата седмица имахме кръг от преговори с политическите сили от почти целия спектър. На експертно ниво намерихме доста допирни точки. Почти по нищо в нашата програма нямаме кардинални спорове”, коментира Николов по отношение на преговорите на ИТН с другите политически партии в парламента.

„Искаме да приложим своите политики и ще го направим по начина, по който трябва да се направи. Ако това изисква обвързване в юридически план, ние ще го направим. Но предпочитаме да управляваме до колкото е възможно сами. Ще се стремим да направим така, че правителство да бъде излъчено”, посочи още той. И допълни: „Като предприемач и бизнесмен на мен винаги ми се налага да работя с риск, но премерен”.

По думите му от ИТН искат да осигурят приемственост между служебното правителство и следващото такова.

„Ако гласуват кабинета, няма аз еднолично да взимам решенията. Ще обсъждаме всичко и в парламентарната група, и в структурите на партията”, категоричен бе Николов.

„Няма да чегъртаме, ще управляваме със силата и таланта на всички. Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус”, каза той.

„Няма да вдигаме данъци, имаме много структурирана финансова политика. Искаме тя да бъде съчетана с някакъв вид приемственост”, допълни кандидатът за премиер на „Има такъв народ”.

Относно овладяването на кризата с коронавиуса, той заяви: „Ще направим, каквото е необходимо, за да бъдат защитени българските граждани. Ще опитаме да обособим COVID болници. Това работи навсякъде по света, едно от работещите решения е”.

„Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможнотта за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор”, коментира Пламен Николов.

На въпрос дали някога е мечтал да бъде най-силният човек в България, той отговори: „Не мисля, че ще бъда. Начинът, по който „Има такъв народ” схваща изпълнителната власт е, че тя е в пряко разпореждане на законодателната. Ние сме парламентарна република – най-силният човек е народът”.

Той заяви, че винаги му се е налагало да работи в премерен риск и към момента няма никакви уговорки между ДПС и ИТН. 

Според него няма никакво напрежение между ИТН и президента Радев.

“Имахме доста успешни срещи и продължителни разговори по Плана за възстановяване с г-н Пеканов. Предложихме и нашите препоръки. Отношението ни към президента Радев е като към държавен глава”, заяви той.

Лично аз няма да взимам решенията. При нас всички решения ще се вземат в един демократичен принцип и ще бъдат обсъждани всички варианти в парламентарната група и всички структури на партията. Вероятно има някои събития или някои факти, които заслужават изчегъртване, но това няма да бъде стратегия на правителството и ще търсим консенсус”, обясни Николов.

Кандидат-премиерът е категоричен, че ИТН няма да вдига данъци. 

“Ние се придържаме към фактите. Това е полезен ход. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Ако има факти, които говорят, че трябва да се извърши медицинска дейност, тя ще се извърши. Ние ще се съберем и ще решим кое е най-добро за нас, но няма да е за сметка на обществото”, обясни той, попитан как ще управляват ковид кризата.

„Иска ми се да направя България просветена страна. Ще заложим на образование, иновации и култура”, завърши кандидатът за премиер на „Има такъв народ” Пламен Николов.

http://epicenter.bg

Кандидат-премиерът женен за поетеса от Шумен

Номинираният за министър председател на Република България Пламен Николов е женен за шуменската поетеса Бояна Николова и дори сам превежда стихотворенията й на английски, съобщава “Монитор”.

През 2016 година Бояна Николова представи дебютната си книга „Думи в сребърна кутия”. Изданието е двуезично, на български и английски, текстовете в него са разпределени в три цикъла.

„…началото ме впечатли със своята свежа оригиналност и близост до естествените звезди. Днес литературата ни, жадна за нови пътища, ще открие в тази „Кутия” нови съкровени съкровища от думи. Вярвам, че бялата птица на Бояна ще покаже пролетта дори на мойта есен.” – тази рецензия на Любомир Левчев е публикувана на корицата на книгата. На представянето на книгата в родния и Шумен освен председателят на дружеството на шуменските писатели Антонин Горчев, говорил и философът Пламен Николов, представен като съпруг и преводач на поетесата. Той превел на английски стиховете в двуезичното издание.

„Бояна е културолог, а Пламен Николов е философ и това неизбежно е дало своя отпечатък върху поетичните текстове, чиито търсения спираловидно пресичат полето на естетическите, етическите и философските концепции. Същевременно книгата потапя в изисканата атмосфера на една чисто женска поетическа визия с така характерните за нея драматичност, колебания, покоряване, любов, родителски трепети и пътуване през времето.“ – коментираха след представянето организаторите на литературното събитие от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.

Бояна Николова e родена в Шумен през 1978 година. Завършва Гимназията с преподаване на чужди езици „Никола Вапцаров“, с профил френски. След това завършва Културология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Самият Пламен Николов е завършил СУ “Йоан Екзарх Български” по времето, когато беше хуманитарна гимназия.

https://lupa.bg

КОЙ Е ПЛАМЕН НИКОЛОВ

Пламен Николов, който “Има такъв народ” номинираха за премиер е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Висшето си образование е завършил в СУ „Св. Климент Охридски“ и Klagenfurt Alpen-Adria Universitat, Австрия. Преминал е и през мениджърски тренинг институт в Сан Франциско, САЩ.

По професия е предприемач и има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти.

Точно преди ден – на 29 юли Николов, който по настоящем е депутат от ПГ на ИТН е навършил 44 години. Роден е в Горна Оряховица. Избран е за народен представител от Шумен.

Владее немски и руски език.

В биографията му в официалния сайт на ИТН пише, че Пламен Николов е отговарял за цялостното бизнес представяне на компания със 67 международни пазари със 600+ търговски B2B партньора. Осигурявал е постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели на компанията в съответните пазари.

Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети.

https://dariknews.bg/