• Според прессекретаря на президента на Руската федерация Русия разработва схема за плащане на газ в рубли, която ще бъде разбираема и осъществима.

МОСКВА, 29 март. /ТАСС/. Москва обмисля план за действие в случай, че европейски контрагенти откажат газови договори с Русия, потвърди пред журналисти във вторник Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация.

„Разбира се“, отговори говорителят на Кремъл на въпроса дали ситуацията се изчислява и ако европейските държави откажат договори след прехвърляне на плащането за руски газ в рубли.

„Компаниите трябва да разберат, че за своята валута – за евро, за долари – можете да купувате рубли и да плащате за газ с рубли. Тоест де факто нищо не се променя на практика. Въпреки това, това е инструкция от президента [на руската Федерация], а до 31 март се изчисляват всички варианти“, каза Песков.

Схема на плащане

Русия разработва схема за плащане на газ в рубли, която ще бъде разбираема и осъществима, каза Песков.

Говорителят на Кремъл припомни инструкцията на президента Владимир Путин до 31 март да внесе предложения за организиране на плащания за доставки на газ от Руската федерация за недружелюбни страни в рубли. „Сега се разработват всички модалности, така че тази система да е проста, разбираема, прозрачна и осъществима за уважавани европейски и международни купувачи“, каза Песков.

„Русия беше, е, остава и възнамерява да остане надежден доставчик на енергийни ресурси, а Русия е заинтересована да продава своя газ“, подчерта той.

“И ние не просто се интересуваме, ние сме уверени, че предлагаме най-добрия газ на пазара по отношение на ритъма на доставките, по отношение на цената и по отношение на надеждността. Няма по-добър руски газ. Всички други опции са по-лошо. Това е реалност”, каза Песков.

Той отбеляза, че Русия няма да доставя газ безплатно. „Никой няма да доставя газ безплатно, това е просто невъзможно и можете да го платите само в рубли“, каза Песков.

„[Чуждите] компании трябва да разберат променените пазарни условия и абсолютно променената ситуация, която всъщност възникна в условията на икономическата война, водена срещу Руската федерация“, добави той.

Доларът падна под 84 рубли за първи път от 25 февруари

Еврото падна под 93 рубли

МОСКВА, 29 март. /ТАСС/. Курсът на долара по време на търговията на Московската борса падна под 84 рубли, курсът на еврото – под 93 рубли за първи път от 25 февруари, според Московската борса.

До 14:46 московско време обменният курс на долара падна до 83,3 рубли (-6,91%), курсът на еврото – до 92,6 рубли (-4,13%). Според Московската борса в 14:33 московско време курсът на долара беше на ниво от 83,9 рубли (-6,52%). Курсът на еврото се понижи с 4,1% до 92,18 рубли.

В резултат на борсовата търговия индексът на Московската борса падна с 0,91% до 2408,49 пункта, индексът на долара на RTS се повиши до 881,59 пункта (+7,11%). Цената на юнските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE нараства с 0,98% до $110,6 за барел. Фючърсите на WTI поскъпват с 0,76% и се търгуват на цена от $106,78 за барел.

Във вторник Московската борса търгува с акции на руски компании от 09:50 ч. московско време до 14:00 ч. московско време в основен режим на търговия, до 19:00 ч. московско време – в режим на договорени сделки. ОФЗ и корпоративните облигации също се търгуват в основния режим на търговия до 18:50 московско време.

Начална страница