• В законопроекта не съществуват “задължителни маски” – това е една от формите за овладяване на пандемията, категоричен бе шефът на Здравната комисия

Носенето на маски като мярка за овладяване на пандемията от коронавирус отпада от 1 април – предвижда внесеният от Продължаваме промяната проект за промяна в Закона за здравето, който се очаква да се гласува днес на заседание на Комисията по здравеопазване в парламента. Това обясни председателят на комисията на влизане в заседанието.

Той поясни, че промените за отпадане на епидемиологичната обстановка влизат в сила след гласуване в парламента на второ четене, което се очаква да е първата седмица на април. Промените влизат в сила със задната дата от 1 април и ще дадат възможности на Министерство на здравеопазването и представители на изпълнителната власт и РЗИ да въвеждат регионални мерки при нужда – лятото, есента, ако има данни че има нова вълна, каза той.

По думите му така няма да се влиза отново в извънредни положения и да се налага затваряне на бизнеса и държавата. В дупката до приемане на законопроекта – около седмица – няма да има нужда от носене на маски. Тонев обаче добави, че на лекарите ще се препоръча да спазват още мерките, тъй като при 1500 болни на ден няма как за един ден да се реши да се свали изцяло защитата. Дали ще има или няма да има мерки – ще зависи от изпълнителната власт, те ще се въвеждат ситуационно, по-скоро на регионално ниво и няма да има нужда от нова национална кампания при покачване на заразяването, добави Антон Тонев.

В законопроекта не съществуват “задължителни маски” – това е една от формите за овладяване на пандемията, категоричен бе той.

“Единственият риск остава натоварването на здравната система, затова трябва да стоят инструменти, чрез които да не се създава всеки път тежка организация през НС, а да е осигурен законово”, посочи Тонев.

Относно отпадане на зеления сертификат – няма да има ограничаване в достъпа до търговски обекти и заведения, какъвто беше зеленият сертификат. В законопроекта не фигурира въвеждане на ограничен достъп, посочи председателят на Комисията.

Парите за медиците на първа линия остават за още три месеца, законопроектът го предвижда, без да има нужда от нова поправка.

Костадин Ангелов от опозицията ГЕРБ обаче коментира: “Бих се доверил на експертите, които казват, че маските трябва да останат заради ваксинацията, която е на ниско ниво. Поредният провал на правителството, ваксинираха по малко от 30 000 българи”.
Много е рисково всичко при тази ваксинация, смята още той. По думите му правителството няма план, всичко върви на самотек.

За Костадин Ангелов новата промяна буди повече въпроси, отколкото отговори и категорично не дава отговор какво се случва с парите за първа линия на медиците – 600 лв., 360 лв., 120 лв.. Освен това законопроектът връзвал и ръцете на министъра на здравеопазването да реагира адекватно, когато има заразна болест, която е различна от коронавирус.  https://blitz.bg