Москва не приема темата за незаконно изземване на руски активи, това е изключително опасно за световната финансова система. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

“Наистина виждаме, че тези дискусии са или кодифицирани, или, напротив, изчезват. Но темата за незаконното изземване на различни наши активи е постоянно на дневен ред както в Европа, така и в Америка. Потенциално тази тема е, първо, неприемливо, потенциално е изключително опасно за глобалната финансова система, защото ако се реализират такива планове, това ще бъде много сериозен удар всъщност върху цялата координатна система на международната финансова система“, каза още Песков.

В тази връзка представителят на Кремъл подчерта, че „тези, които се опитват да инициират това и тези, които ще го реализират, трябва да разберат, че Руската федерация никога няма да остави на мира онези, които са го направили“.

„Той постоянно ще упражнява правото си на съдебно оспорване, международно, национално и друго“, добави Песков.

Песков каза, че Европа и САЩ разбират, че изземването на руски активи ще има правни последици. Той отбеляза, че ако бъдат конфискувани руски активи, Руската федерация ще види какво може да конфискува в отговор.

https://trud.bg/