Пастор с милиони поклонници изнасилвал и измъчвал богомолци

0
255

Разследване на BBC разкри доказателства за масово малтретиране, изтезания и изнасилвания от страна на основателя на една от най-големите християнски евангелски църкви в света. Десетки бивши членове на Църквата на всички нации, сред които и петима британци, твърдят, че са се извършвали зверства, включително и принудителни аборти, извършени от покойния нигерийски пастор Т. Б. Джошуа.

Твърденията за малтретиране в таен комплекс в Лагос са се случвали в продължение на 20 години. От Църквата на синагогата на всички нации отговориха на обвиненията и заявиха, че и преди са били отправяни подобни обвинения, но твърденията били неоснователни. Т. Б. Джошуа, който почина през 2021 г., беше харизматичен и изключително успешен проповедник и “телеевангелист”. Той имаше огромен брой последователи в световен мащаб.

Констатациите на BBC по време на двугодишно разследване включват десетки разкази на очевидци за физическо насилие или изтезания, извършвани от Джошуа, включително случаи на малтретиране на деца и хора, които са били бичувани и оковавани.

Много жени твърдят, че са били сексуално насилвани от Джошуа, като част от тях разказват, че са били многократно изнасилвани в продължение на години в комплекса. Пред медията свидетели твърдят за множество принудителни аборти в църквата след предполагаемите изнасилвания от Джошуа, включително на жена, която казва, че е имала пет прекъсвания на бременността. Множество разкази от първа ръка описват подробно как Джошуа е фалшифицирал своите „чудодейни изцеления“, които бяха гледани от милиони по света.

Една от жертвите, британката Рей, е била на 21 години, когато е изоставила дипломата си в Брайтънския университет през 2002 г. и е била вербувана в църквата. Тя прекарва следващите 12 години като един от така наречените „ученици“ на Джошуа в неговия подобен на лабиринт бетонен комплекс в Лагос. „Всички си мислехме, че сме в рая, но бяхме в ада, където се случват ужасни неща“, разказа пострадалата.

Рей допълни, че е била сексуално насилвана от Джошуа и подложена на изолация в продължение на две години. Злоупотребата е била толкова тежка, че тя се е опитала да се самоубие няколко пъти в комплекса. Църквата на Синагогата на всички нации има глобални последователи, управлявайки християнски телевизионен канал, наречен Emmanuel TV, както и социални медийни мрежи с милиони зрители.

През 90-те и началото на 2000 г. години десетки хиляди поклонници от Европа, Америка, Югоизточна Азия и Африка пътуваха до църквата в Нигерия, за да станат свидетели на това, как Джошуа извършва „чудеса на изцеление“. Най-малко 150 посетители са живели с него като ученици в комплекса му в Лагос, понякога в продължение на десетилетия.

Повече от 25 бивши „ученици“ споделиха пред BBC кошмарите, които са преживели. Всички те са от Обединеното кралство, Нигерия, САЩ, Южна Африка, Гана, Намибия и Германия. Много от жертвите са били тийнейджъри, когато са се присъединили в своеобразната съвременна инквизиция.

В някои от британските случаи транспортът до Лагос е бил платен от Джошуа, в координация с други църкви в Обединеното кралство. Джесика Кайму от Намибия казва, че изпитанието ѝ е продължило повече от пет години. Тя допълва, че е била на 17 години, когато Джошуа я е изнасилил за първи път и че последвалите случаи са я накарали да направи пет принудителни аборта. „Това бяха задкулисни… медицински лечения, през които преминавахме… можеше да ни убие“, разказа пострадалата.

Други интервюирани споделят, че са били събличани и бити с електрически кабели и конски камшици и редовно са ги държали будни до пълно изтощение.

При смъртта си през юни 2021 г. Т. Б. Джошуа беше приветстван като един от най-влиятелните пастори в историята на Африка. Издигайки се от бедността, той изгради евангелска империя, в която му помагат десетки политически лидери, знаменитости и футболисти. Той обаче предизвика някои противоречия, когато къщата му за гости за църковни поклонници се срути през 2014 г., убивайки най-малко 116 души.

Разследването на BBC, което беше проведено с международната медийна платформа “openDemocracy”, за първи път дава думата на бивши църковни вътрешни лица. Те казват, че са прекарали години в опити да вдигнат тревога, но на практика са били заглушени. Редица свидетели в Нигерия твърдят, че са били физически атакувани и дори е стреляно с оръжия по тях, след като преди това са говорили срещу малтретирането и са публикували видеоклипове в YouTube, в които споделят за кошмара, който са преживели.

Екип на BBC, който се опита да запише кадри от комплекса на църквата в Лагос от обществена улица през март 2022 г., също беше обстрелян от охраната на църквата и беше задържан за няколко часа. https://lupa.bg/