На заседание на парламента на Молдова управляващата партия „Действие и солидарност“ одобри на първо четене преименуването на държавния език на румънски. Председателят Игор Гросу обяви това: “Законопроектът беше одобрен на първо четене от 56 депутати.”

Същата партия преди това регистрира в законодателния орган инициатива за преименуване на молдовския език на румънски. Авторите на инициативата смятат, че законопроектът има за цел да изпълни решението на Конституционния съд по езиковия въпрос.

По време на гласуването депутати от опозицията викаха “Позор!” и призова за предсрочни избори.

Според проекта думите „молдовски език“ във всякаква граматична форма се заменят с думите „румънски език“. Освен това „държавен език“, „официален език“ и „майчин език“ също трябва да бъдат заменени с думите „румънски“ в случай на окончателно одобрение от парламентаристите, съобщи сайтът mk.

Конституционният съд на Молдова още през 2013 г. взе решение: държавният език в републиката е румънски. В същото време конституцията на страната гласи, че държавният език е молдовски. Според Конституционния съд текстът на Декларацията за независимост на Молдова, в който румънският е определен като държавен език, има предимство пред Основния закон на страната.