53 са новите заразени с коронавирус у нас, съобщи на редовния си брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 1559 вече са заразените в цялата страна.

6 нови случая има сред медицинския персонал, има и нови 9 изклекувани. Починалите вече са 66, има нова жертва – 73-годишен мъж от дома в Гара Орешец с много съпътстващи заболявания, обясни Мутафчийски.

Избягалият снощи от болницата от Видин 83-годишен мъж, който бе намерен снощи на бензиностанция, е бил навън само 15-20 минути, увери държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Човекът е с деменция и е върнат обратно в лечебното заведение.

Мутафчийски посочи, че 15 от новите случаи са в болница. „1302 са изследвани през денонощието, а 46 510 са общо изследваните дотук“, добави той.

„12 са активните области, а 1199 са активните случаи в страната“, посочи той. 11 са в София, Видин – 13, Плевен – 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца – , Смолян – 1“, добави той.

„170 са медицинските служители, при които са с потвърдена коронавирусна инфекция. Има 6 нови случая, от които 3-ма от „Пирогов“, един лекар от ВМА, един лекар от Сливен и един санитар от Ямбол.

По думите му 276 са излекуваните лица. 9 са подадени от РЗИ, които са заразоносители в домашна обстановка и един от Смолян.

317 са настанените в болница, а 40 са пациентите в интензивни отделения и клиники.

„Вчера следобед се направи второ плазмопреливане на втори пациент, който е бил интубиран и в тежко състояние. И двамата пациенти вече са в добро общо състояние и нямат температура. Беше направена проверка от Агенцията по лекарствата как беше извършена процедурата във ВМА. Няма забележки към процедурата“, допълни Мутафчийски.

https://lupa.bg