Руските военни съобщиха, че още една ракета от новия стратегически комплекс “Авангард“ е била заредена в силоз в Оренбургска област, съобщи „Фокус“, позовавайки се на Интерфакс.

“В Оренбургска област продължава работата по превъоръжаването на Ясненското ракетно формирование със стационарен ракетен комплекс “Авангард“, се казва в изявление Министерството на отбраната в Москва. Министерството публикува и кадри от транспортирането и инсталирането на ракетата в силоза.

 

“Инфраструктурата на позиционния район е подготвена. Тя включва съоръжения за провеждане на обучение с дежурства, бойно дежурство и почивка на личния състав“, поясняват в съобщението.

На 20 октомври Министерството на отбраната на Русия съобщи за зареждането на ракета от комплекса “Авангард“ в силоз в базата на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) в Оренбургска област.

Руската хиперзвукова “Авангард” може да бъде изстреляна извън земната атмосфера. Тя е способна да порази няколко цели на произволно разстояние за 30 минути. Това пише британското издание Daily Express.

„Ракетата, която Путин описа като „метеорит“, може да бъде изстреляна отвъд земната атмосфера. В същото време тя може да удари множество цели навсякъде по света за по-малко от 30 минути“, се казва в доклада.

Журналистите посочиха, че ракетата може да достигне скорост от десетки хиляди километра в час и се смята за единствена по рода си.

https://trud.bg/